- 4 spareribs stukken
- Barbecue met deksel
- Kool briketten
- Rook hout naar smaak, we hebben kers gebruikt
- 1 theelepel Oregano
- 1 theelepel dragon
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels coca cola
- 2 eetlepels barbecue saus
- 1 eetlepels ketchup
- 4 eetlepels appel azijn
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel worcestershiresaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1/4 theelepel Chili vlokken
- Zout en peper
- 2 eetlepels whisky
- Aluminiumfolie
- 4 eetlepels whisky- sinaasappel boterwhisky- sinaasappel boter

De 3-2-1 methode is om je spareribs 3 uur- 2 uur- 1 uur boterzacht, sappig en mals te krijgen.
Je rookt ze 3 uur in een koude zone, dus niet direkt onder je kool maar ernaast.
Je gaart ze 2 uur, ingepakt in folie.
Je lakt ze 1 uur met een glaze, boven het vuur (niet te dichtbij).
Natuurlijk als de spareribs dun zijn, verander de methode in 2-1-0.5
De dag van tevoren
De voorbereiding:
Verwijder het vlies van de spareribs door de punt van een mesje tussen het vlees en het vlies te steken.
Haal het vlies los en trek het van de sparerib.
Herhaal met de rest van de spareribs.
Maak de rub klaar door alle ingrediënten samen te mengen met een lepel olie.
Wrijf het op de spareribs en plaats ze in een ovenschaal.
Zet een folie erop en zet de spareribs 12 uur in de koelkast.
Maak de glaze saus klaar.
Meng alle ingrediënten voor glaze samen tot een mooie gladde saus.
De 3-2-1 methode
Fase 1, roken
Steek de barbecue aan.Verplaats de kolen naar een kant van de barbecue, bijvoorbeeld onder de rechtse kant van de rooster.
Leg de spareribs op de rooster boven de andere kant, genoemd de koude zone.
De spareribs gaan nu 3 uur roken en langzaam in de rook garen.
Fase 2, inpakken
Haal de spareribs uit de barbecue. Leg elke sparerib op een vel aluminiumfolie en schenk er wat whisky, glaze saus over en verdeel wat smaakboter met whiskysmaakboter met whisky erop.
Vouw de folies goed dicht en leg ze op het rooster. Stoom de spareribs nu 2 uur zodat ze botermals worden.
Fase 3, lakken of glaze
Haal de spareribs uit de barbecue en verwijder voorzichtig de folies.(Pas op! de folie is heet en er kan stoom uit de pakketjes komen).
Plaats de spareribs weer in het spareribsrek of op de rooster, bestrijk ze met de glaze saus met behulp van een siliconen kwast of een Amerikaanse barbecue mop.
Laat de spareribs nu 1 uur garen. Bestrijk ze steeds, zodra de glaze is ingedroogd, opnieuw met glaze saus. Draai om en bestrijk nogmaals met de saus.
Serveer de spareribs met frieten, salade.