Door: Dominique op 21 - 08 - 2025 in de categorie Pasta, Pasta en Rijst
Ingredienten
Recept voor 2 personenIngrediënten ricottaballetjes
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren
  • 50 g geraspte kaas (Parmezaan of andere harde kaas)
  • 100 g bloem
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Verse basilicum, fijngesneden (handvol)
  • Zout en peper naar smaak
 Ingrediënten tomatensaus
  • 400 g tomaten in stukjes (vers of uit blik)
  • 1 blikje tomatenpuree en 2 blikjes water (gebruik het blikje)
  • 3 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el kappertjes
Ingredienten voor de tomaatjes in de oven: 
  • Mini-tomaatjes (ca. 150 g)
  • 4 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse tijm
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • Zout en peper
      
Keuken: Bereidingstijd: 40 min. Portie(s): 2 personen

Ricottaballetjes zijn zachte, romige balletjes gemaakt van ricotta en kruiden, met een lichte textuur en subtiele smaak, perfect om te combineren met een tomatensaus of als borrelhapje. Ik vind ze zelf op gnocchis lijken.

Heerlijk!

 

Bereiding

 

Mini-tomaatjes confit

1. Verwarm de oven op 180°C.

2. Halveer de mini-tomaatjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

3. Meng olijfolie, tijm, honing, knoflook, zout en peper en besprenkel over de tomaatjes.

4. Bak 35 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.

 

Ricottaballetjes

1. Meng ricotta, eieren, geraspte kaas, knoflook en basilicum in een kom.

2. Voeg bloem toe en meng tot een stevig deeg.

3. Breng op smaak met zout en peper.

Vorm kleine balletjes van 3–4 cm.

Verhit een beetje olie in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin (of 10–15 min in de oven op 180°C).

 

Tomatensaus

1. Verwarm een scheutje olie in een pan, fruit de knoflook kort.

2. Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree en water toe.

3. Laat 10–15 min zachtjes pruttelen.

4. Voeg kappertjes toe, breng op smaak met zout en peper.

 

Serveren

1. Leg de ricottaballetjes op een bord.

2. Schep er tomatensaus overheen.

3. Garneer met de oven-geconfijte mini-tomaatjes.

4. Bestrooi eventueel met extra geraspte kaas en verse basilicum.

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Radijsjes uit de..

Datum: 1 - 12 - 2025

0 reacties

“Oreo – Pecan..

Datum: 29 - 10 - 2025

0 reacties