Iedereen let op zijn kook-budget, ik ook, want wat de mensen vaak niet weten is dat ik ook met een klein budget kook.
Mijn recepten zien vaak luxe uit maar dat is niet zo, het komt vaak door hoe ik mijn gerecht op de foto presenteer.
Natuurlijk soms maak ik luxe gerechten maar alleen als mijn budget het permitteert.
Budget koken, hoe doe ik dat?
Hier ga ik je erover meer vertellen en je handige tips geven.
Het is zo dat ik kan met aanbiedingen en basis recepten iets lekker op tafel zetten maar kan ook heel slim koken. Lees hier verder:
Ik koop elke week, de “in de aanbieding” groenten en fruit.
Waarom moet ik te veel betalen voor een kilo prei als ze de volgende week voor 0,49 cent in de aanbieding zijn.
Het lijkt logisch maar veel mensen doen het wel.
Ik koop eerst de groenten, pas thuis verzien ik recepten met wat ik heb gekocht.
Een advies is koop geen voorgesneden groenten, het kost 1 euro extra per zak en snijden is snel en eenvoudig.
Een andere tip is koop geen groenten en fruit buiten de seizoen, zoals asperge en aardbeien in de winter. Ze zijn dan prijzig en hebben geen smaak.
Los tomaten en hele champignons zijn vaak goedkoper dan die voorgesneden in mooie bakjes, eigenlijk, betaal je extra voor de verpakking.
Ik koop een grote hoeveelheid champignons, lente uitjes, Spaanse pepers en paprika’s. Ik snijd ze en zet ze, ingepakt in doosjes, in de vrieskast. Zo zijn ze altijd klaar voor gebruik. Het is makkelijker als je alleen een handje vol wil gebruiken. Je moet wel ze in warme gerechten gebruiken, dan zijn ze lekkerder.
Groenten zoals broccoli, bloemkool, wortelen, spinazie, boerenkool, bleekselderij en prei kunnen makkelijk in de vrieskast. Ik was ze en snijd ze in portie en zet ze in de vriezer, in zakjes. Het is handig als je geen tijd hebt om boodschappen te doen of als je ze voor een soep, zoals minestrone, willen gebruiken of voor een stoofpotje.
Als je gesneden groenten in de vrieskast zet, bespaar je niet alleen geld maar ook tijd.
Koop zo min mogelijk kant en klaar. Een krop sla koop je al voor 49 cent, een zakje gewassen sla kost al snel 1 euro extra.
Ik heb altijd in huis, aardappelen, uien en knoflook, tomaten en komkommer.
Vis is heel duur, het is een feit.
Ik koop vis en zeevruchten altijd uit de diepvries afdeling. Ze zijn vaak verpak in grote zakken en zijn goedkoper dan de pakjes uit de verse afdeling in de supermarkt en zijn ook heel lekker en vers ingepakt.
Ik koop elke maand vlees bij een speciaal slager, Maros. Het is een besparing van 50 euro’s per maand in mijn budget.
Ik koop daar kipfilets, gehakt, speklappen, biefstukjes en soms meer, per kilo’s.
Bijvoorbeeld ik koop 3 kilo gehakt voor 10 euro’s in plaats van 300 g voor 3,99 in de supermarkt.
Ik vries al mijn vlees per portie, in diepvries zakjes en doe ze in de vrieskast.
Internet/Recepten/Apps
Ik lees veel kookboeken, magazines en neem altijd de gratis recepten boekjes van de supermarkten voor meer inspiratie. Soms zie ik een recept maar heb niet alle ingrediënten in huis, ik ga dan ze niet halen maar veranderd het recept met wat ik in mijn voorraad heb.
Op mijn telefoon, heb ik een paar recepten apps maar mijn favoriet is “koken met aanbiedingen”.
Je kies de supermarkten uit de lijst.
Je krijgt dan elke week recepten met afgeprijsde ingrediënten per supermarkt. Je kan dan zien welke artikelen zijn in de reclame, hoeveel je bespaart en welke recept je kan koken, heel handig vind ik!
Koop je boodschappen in één keer voor de hele week. De eerste paar dagen is je koelkastruimte wat vol, maar bij tussentijds boodschappen doen, kom je sneller in de verleiding dingen mee te nemen die je niet nodig hebt.
Winkel altijd met een boodschappenbriefje. Ook dit helpt je bij het voorkomen van onnodige aankopen.
Aanbiedingen als 2 voor de prijs van 1 zijn goed te benutten voor lang houdbare producten.
Zorg dat je wat basisproducten op voorraad hebt, zoals blikken gepelde tomaten/tomatenblokjes, een stuk kaas, room, bloem, boter, eieren, melk en bouillon. Hiermee kun je met wat kruiden en/of groenten al snel een lekkere saus of soep klaar maken.
Gebruik veel kruiden uit potjes in plaats van de zakjes “mix voor”, het is vaak lekkerder en je bepaal zelf de hoeveelheid.
Ik kook vaak te veel maar ik kook nooit voor de prullenbak. Ik vries de restjes in bakjes. Wanneer ik geen zin heb om te koken (ja het gebeurt ook soms!) of wanneer ik geen tijd heb, kan ik de bakjes uit de vrieskast halen en ze in de magnetron opwarmen.
Ik maak vaak quiche en pizza. Ik heb alleen deeg, crème fraîche en 2 eieren nodig. ik kies dan als vulling voor de groenten in aanbieding en een stukje vis/vlees en ik heb een lekkere pizza of quiche klaar.
Ik maak mijn yoghurt zelf, maar ook mijn sausjes, marinades en dressing, dat is veel goedkoper dan kant en klaar potjes en zakjes.
Ook is het handig om bijvoorbeeld rijst, bonen, en pasta in huis te hebben.
Ga geen boodschappen doen met een lege maag en neem je pasje niet mee maar cash geld.
Begin met een moestuin, ik heb er ook een kleine in mijn tuin. Het is leuk en je krijgt er profijt van.
Laat je inspireren, speel met kruiden, durf te experimenteren met ingrediënten en kruiden en laat je gerechten leven!
kook met liefde!
Domy