- 2 kg grote, dikke witte asperges
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 Spaanse peper zonder pitten
- 250 g cherry tomaatjes
- 1 eetlepel verse peterselie
- 1 theelepel tijm en rozemarijn
- 100 ml tomatensaus Frito
- Peper en zout
- 2 gelatine vellen
- Stukjes asperges
- 1 saint moret kaas of philadelphia
- 100 ml crème fraîche
- Peper en zout
- 2 gelatine vellen
- 2 zalm filets
- 100 ml crème fraîche
- Peper
- 2 gelatine vellen
Het kost veel tijden techniek maar deze charlotte is zooo lekker !
Het is een voorafje voor 4 personen of een maaltijd voor 2 personen met sla erbij.
Denk erom dat het moet 6 uur in de koelkast stijven.
Zet alle gelatine vellen in een kom met koud water.
Halveer de asperges in de lengte.
Snijd ze, ze moeten wel precies,in de hoogte, in de charlotte vorm passen.
Kook de halve asperges en alle losse stukken samen in ruim water met zout.
Zet de halve asperges op een bord, bekleed met keukenpapier.
Maak de asperges mousse klaar:
Mix met een staafmixer de losse stukjes samen met de crème fraîche.
In een zeef, met hulp van een lepel druk ze plat om de sappen te ontvangen.
Zet de sap in een pannetje.
Voeg 2 gelatine vellen en de Saint Moret kaas toe, breng op smaak met peper en zout en verwarm tot de kaas is gesmolten.
Zet in een kom, in de koelkast.
Maak de tomaatjes mousse klaar:
Zet de tomaatjes in een pannetje met water.
Na 5 minuten zet ze in koud water.
Pel ze af en zet ze in een kom.
Hak de knoflook samen met de ui, de Spaanse peper en de kruiden.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een klein koekenpan.
Bak erin het ui-knoflook mengsel samen.
Voeg de tomaatjes toe en bak 5 mn op zacht vuur.
Voeg de frito tomatensaus en 2 gelatine vellen toe, breng op smaak met peper en zout en laat 5 minuten zacht pruttelen.
Mix even, met de staafmixer en zet in een kom in de koelkast.
Maak nu de zalm mousse klaar:
Mix de zalm met de crème fraiche.
Pers de helft van de citroen boven een pannetje.
Verwarm de citroensap met 2 gelatine vellen tot ze gesmolten zijn.
Meng de citroensap samen met de zalm.
Wanneer de mousses afgekoeld en een beetje dikker geworden zijn:
Ze een film in het charlotte vorm.
Zet de halve asperges naast elkaar recht tegen de wand van het charlotte vorm.
Verdeel de zalm mousse op de bodem.
Daarna verdeel de asperges mousse erop.
Verdeel de tomaten mousse bovenop.
Zet een deksel of een plastic folie erop en zet 6 uur minimum in de koelkast.
Keer de charlotte om, op een bord of een platte taartenschaal.