Door: Dominique op 14 - 05 - 2024 in de categorie Taarten
Ingredienten
  • 1 pak filodeeg uit de vriezer
  • 200 g ongezoute roomboter
  • 4 appels naar smaak
  • 20 droge pruimen zonder pit
  • 100 g fijne suiker
  • 4 eetlepels armagnac
  • Bakpapier
Keuken: Bereidingstijd: 25 min. Portie(s): 4 personen

Croustade is een oud frans recept, dit zijn oorsprong heeft in de Gascogne, zuid westen van Frankrijk.
Het is een hele krokante, luchtige taart, gevuld met appels en droge pruimen, gemarineerd in armagnac.
Voor mij is een sprong naar mijn jeugd met mijn lieve peettante.
Ze maakte zelf een heerlijk, super dun als papier bladerdeeg, “pâte étirée”, uitgerold deeg.
Ik heb Filodeeg gebruikt, het lijkt het meeste erop.
Ik heb gekozen om mini taartjes te maken.

Pel de appels, doe de klokken af en snijd de appels in hele dunne plakjes.
Verwarm 4 eetlepels boter in een koekenpan, voeg 2 eetlepels suiker toe en bak op middelhoog vuur de appels tot ze zacht worden.
Zet ze in een kom en laat ze afkoelen.
Snijd de droge pruimen in stukjes en voeg ze aan de appels toe.
Meng ze samen met de armagnac en suiker en laat ze een nacht in de koelkast (1 uur minimum).

De volgende dag…

Laat de filodeeg ontdooien.

Verwarm de roomboter in een pannetje.

Leg een vel filodeeg op een bakpapier.
Smeer erop wat boter met een kwast.
Strooi wat suiker erop.
Doe iets meer dan 1 eetlepel van het appel-pruim mengsel erop.
Smeer wat boter op een halve vel.
Strooi wat suiker.
Doe appel-pruim erop.
Nog een halve vel erop.
Strooi wat suiker erop en doe een laatste lepel appel-pruim bovenop.

Vouw het taartje dicht maar losjes op de appel-pruim.

Smeer wat boter bovenop en strooi wat suiker.

Wanneer je hebt de 4 taartjes gemaakt, zet ze in de opgewarmde oven op 200,
25 minuten.

Serveer met zelfgemaakte grove appelmoes of slagroom of ijs erbij.

 

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Bacon-Cheese knolselderij

Datum: 22 - 05 - 2024

0 reacties

Gâteau aux poireaux..

Datum: 16 - 05 - 2024

0 reacties

Croustade aux pommes

Datum: 14 - 05 - 2024

0 reacties

Souppe Despourveue à..

Datum: 14 - 05 - 2024

0 reacties