- 500 g bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 300 ml water
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijnzaad poeder
- 150 g gele spliterwten
- zout
- 100 ml olie
- 3 kipfilets
- 100 g sperziebonen of kousenband
- 8 eieren
- 5 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 kopjes water
- 1 bouillonblokje (kip)
- 1 Spaanse peper zonder zaadjes (of voor een pikante versie, met)
- 3 theelepels Nandan Massala
- 4 middelgrote aardappelen
- 1 ui
- peper en zout
Roti is een soort platte pannenkoeken brood gevuld met gele spliterwten (Dalbharie) of gevuld met aardappelen (alubharie) uit Suriname.
Roti wordt geserveerd met kousenband (of dunne sperziebonen), aardappelen, kip en hardgekookte eieren.
Het is veel werk. Tip, bak de roti pannenkoeken broden, net voor het serveren, ik had ze van tevoren gebakken en dan opgewarmd in de oven, maar ze werden te droog.
Maak het roti deeg klaar:
Spoel een paar keer onder de kraan de spliterwten.
Kook ze in ruim water met zout een 1 theelepel kurkuma, ongeveer 30 minuten. (Ze zijn klaar wanneer ze zacht zijn geworden en je ze tussen je vingers kunt kapot knijpen).
Giet ze af, pureer ze (in een keukenmachine of een stafmixer) samen met 1 theelepel komijnzaad, 1 teentje knoflook, peper en zout.
Meng de bloem samen met het water, bakpoeder en zout tot een soepel, mooi deeg.
Dek het deeg af met een theedoek en laat het 30 minuten rusten.
Maak 8 bolletjes uit het deeg.
Bestuif je schone aanrecht met bloem en pak een balletje.
Druk met je duim een kuiltje in het deegballetje en doe hierin een volle eetlepel van de afgekoelde erwtenpuree.
Vouw dan het balletje in een draaiende beweging dicht.
Herhaal dit met de andere balletjes.
Rol ze met de deegroller uit tot flinke maar niet al te dunne pannenkoeken. Stapel ze op met wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan mekaar plakken.
Laat ze rusten onder een theedoek.
Maak nu de roti vulling:
Snijd de sperziebonen (of kousenband) en kook ze in ruim water met zout, 15 minuten.
Kook de aardappelen in ruim water met zout, 15 minuten.
Giet ze af.
Kook de eieren hard, pel ze af.
Verwarm een eetlepel olie, met 1 lepel Nadan Massala en 2 teentjes knoflook en bak de eieren tot ze beginnen mooi licht bruin te verkleuren.
Snijd de ui in blokjes.
Snijd de kip in blokjes.
Hak 3 teentjes knoflook samen met de Spaanse peper.
Snijd de aardappelen in blokjes.
Verwarm olie in een koekenpan, fruit erin de ui, de knoflook en de Peper.
Voeg de kip blokjes toe en bak nog mee.
Voeg nu 2 theelepels Nadan Massala toe, de tomatenpuree en bak nog even.
Blus met 2 kopjes water en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de sperziebonen en de aardappelen toe, zet het vuur zacht en laat nog zacht koken.
Verhit een grote koekenpan zonder olie, leg de roti in de pan en kwast ondertussen de bovenkant in met olie. Draai de roti dan direct om en smeer de andere kant in. Bak de roti aan beide zijden goudgeel tot ze even bol gaat staan, net als een pannekoek. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten.
Verwarm op laag vuur de eieren.
Serveer de roti met de roti vulling en de eieren.