- 3 eetlepels olijfolie
- 2 grote uien
- 50 g pijnboompitten
- 4 lente-uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 kg spinazie a la crème, diepvries
- 30 gr verse tijm
- 2 eieren
- 125 gr ricotta
- 250 gr feta
- 8 velletjes filodeeg
- 4 eetlepels gesmolten boter
- peper en zout
- 4 eetlepels paneermeel
Spanakopita is een Griekse vegetarische taart met spinazie en kaas.
Lekker als bijgerecht of als hoofdgerecht.
Laat het filodeeg ontdooien en dek het filodeeg af met een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.
Snijd de uien, de tijm en de knoflook fijn.
Snijd de lente uitjes in ringetjes.
Laat de boter in de magnetron, 40 seconden, smelten.
Verwarm de oven op 200 graden.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien en knoflook, 3 minuten.
Voeg de spinazie toe en laat slinken of ontdooien.
Doe het spinaziemengsel in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht er uit.
Voeg er de de pijnboompitten toe.
Klop de eieren en de ricotta los in een grote kom.
Breng op smaak met zout en peper.
Brokkel de feta er bij en klop er door.
Schep het uitgelekt spinazie mengsel er door.
Strijk een vel filodeeg met de gesmolten boter en leg het op de bodem van de vorm en doe dat tot de bodem vol is. Laat ze aan de zijkant hangen, zo kun je straks de vellen over de spinazie klappen.
Strooi wat paneermeel bovenop.
Schep het spinaziemengsel over het filodeeg en paneermeel.
Klap het deeg wat boven uitsteekt over de vulling en dek het af met nog 4 lagen filodeeg (met boter) er tussen.
Besmeer de bovenzijde goed met veel boter.
Bak de Spanakopita ongeveer 35 minuten in de oven.