Koken hoort een ontspanning te zijn, je moet er plezier in hebben en koken voor een groep, kan een spannende, leuke uitdaging zijn.
Niet iedereen vindt koken leuk en een menu voorbereiden voor de hele familie kan veel stress geven en een zware beproeving zijn!
Ken je het, naar de supermarkt zonder lijst gaan en de helft vergeten en op het laatste moment in de stress schieten door tijd tekort?…
Win tijd door ruim van tevoren je inkopen te doen en maak een planning.
Hier zal ik je tips geven om zonder stress, een perfecte kerstdiner te plannen.
3 weken van te voren:
Pak pen en papier om een planning te maken, een boodschappen lijst te maken, je ideeën op papier te zetten.
Surf op internet, kijk op kook websites of kijk in kook magazines, voor inspiratie.
Denk nu, hoeveel gasten heb je?
Denk aan je budget, bekijk folders voor de beste aanbiedingen.
Maak een menu, kijk dan welke gerechten dat je van te voren klaar kan maken en invriezen, zoals, soep, gerechten die in de oven moeten, vulling, groenten snijden en invriezen, toetje maken enzovoort…
Je menu moet in balans zijn, als het hoofdgerecht zwaar is, denk dan aan een licht voorgerecht, maak niet te veel borrel hapjes, zet de lat voor jezelf niet te hoog, het is geen masterchef opdracht.
Ga niet met moeilijke, aparte gerechten experimenteren , maar kies voor iets eenvoudig, dat iedereen lekker vindt.
Vraag aan jouw gasten, wat ze niet lekker vinden en vraag ze of ze allergisch voor iets zijn.
Schrijf de benodigde ingrediënten.
Bedenk welke wijnen je wil erbij serveren.
Denk aan de tafel decoratie, de indeling van je ruimte, de cadeautjes.
2 weken eerder:
Koop de tafel decoratie en de cadeautjes. Rond kerst is het heel druk en je kan bijna niets meer vinden.
1 week eerder:
Koop de wijn, de frisdrank, en alle ingrediënten die niet in de koelkast hoeven te blijven, het schelt veel stress en tijd.
4 dagen voor kerst:
Kun je de soep maken en hem invriezen.
3 dagen voor kerst:
Maak het huis schoon, ruim het op, de vloeren kun je de dag zelf schoonmaken.
2 dagen voor kerst:
Koop alle verse ingrediënten.
Als je heb gekozen om menu kaartjes en cadeautjes zelf te maken, neem de tijd om dat te doen.
Een dag van te voren:
Maak het toetje klaar en zet het in de koelkast.
Voor het naar bed gaan, doe het vlees en de soep uit de vrieskast en zet ze in de koelkast.
Op de dag zelf:
Ga vroeg uit bed, zo heb je veel tijd om alles voor te bereiden.
Zet de tafel en stoelen klaar en dek de tafel.
Snijd de groenten voor het hoofdgerecht.
In de middag, maak de groenten klaar.
Maak de borden voor het voorgerecht klaar en zet ze in de koelkast.
Zet het vlees in een ovenschaal klaar.
Bereid de borrel hapjes voor.
Zet de kaarsjes, theelichtjes klaar en steek ze aan.
Als de gasten er zijn, zet de soep op laag vuur.
Wanneer jullie het voorgerecht aan het eten zijn, bereid het vlees in de oven en warm de groenten op.
Wanneer jullie bijna klaar zijn, maak de borden voor het toetje klaar.
Wees bescheiden met het gebruik van kruiden, niet iedereen is gek op sambal, en te veel zout kan je gerechten verpesten.
Denk aan de presentatie, mooie borden geeft een chic uitstraling aan de gerechten en plezier voor de ogen.
Niet vergeten om de taken te delen en goed te delegeren!