- 2 citroen cakes , kant en klaar mag wel
- 1 potje citroen custard
- 500 g blauwe bessen
- 500 ml slagroom
- Fijne suiker
- 80 g witte chocolade
- 150 ml slagroom
- 25 g fijne suiker
- 2 eieren
- Water
- 1 gelatine blad
- 2 citroen
- 120 ml water
- 50 g fijne suiker
- Fijne suiker om te strooien
Triffel is een toetje uit Engeland, geserveerd in een glazen vaas.
Het is in lagen opgebouwd met bijvoorbeeld cake, slagroom, saus, vruchten, naar smaak.
Ik zocht een nieuwe triffel.
Ik kon niets vinden naar mijn smaak.
Ik ben gek op citroen in nagerechten dus heb ik voor een citroen cake als basis gekozen.
Daarna heb ik gezocht naar een goed combinatie van smaken en texturen.
Ik dacht, witte chocolade mousse, citroen cake, citroen custard, blauwe bessen, slagroom en geconfijte citroen schilletjes.
Het is veel werk maar het is de moeite waard.
Tip, maak het een dag van tevoren.
Het is lekkerder als het heeft een nacht in de koelkast gezeten. De smaken gaan elkaar mengen.
Stap 1, de geconfijte citroen schilletjes.
Pel de citroenen af.
Snijd ze in reepjes.
Kook ze 10 minuten in een steelpan.
Giet het af, zet ze terug in de pan met water en kook ze 10 minuten.
Doe dat 5 keer nog.
Als laatst, doe de schilletjes in de pan met 50 g suiker en 120 ml water.
Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat ze langzaam in de siroop koken tot er bijna geen siroop is.
Afgieten.
Zet de schilletjes naast elkaar op een keukenpapier en strooi veel fijne suiker erop.
Als ze even afgekoeld zijn , met je vingers zorg dat ze allemaal goed onder de suiker zitten.
Laat staan.
Stap 2, de witte chocolade mousse:
Split de eieren in 2 kommen.
In de eerste kom klop de eierdooiers met de suiker tot ze wit zijn.
Bewaar.
In de 2e kom, klop de eiwitten stijf.
In een 3e kom, klop de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf.
Bewaar.
Doe de gelatine in een kommetje met koud water.
Meng na 3 minuten de gelatine met 2 eetlepels heet water, roer tot het smelt.
Laat de chocolade smelten op bain marie (een kom met chocolade stukjes op een halvolle pan met water).
Roer tot het gesmolten is en doe het meteen uit het vuur.
Meng voorzichtig en meteen de gelatine in de chocolade.
Dan het eierdooiers mengsel, dan de slagroom en tenslotte de eiwitten.
Zet de mousse in een gesloten bakje, 2 uur in de koelkast.
Stap 3, de cakes.
Maak 2 citroen cakes, laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
of
snijd de kant en klare cake in grote stukken.
Ik heb 2 yoghurt cakes gemaakt ( zie het recept hier op mijn website) met per cake 2 eetlepels citroensap, 1/2 theelepel citroen extract en de rasp van een half citroen erin.
Stap 3, de bessen.
Doe de bessen in een pan met 1 eetlepel water, 1 zakje vanillesuiker en 2 eetlepels suiker.
Kook ze 5 minuten.
Bewaar.
Klop de slagroom stijf met 3 eetlepels fijne suiker.
Stap 4, de triffel bouwen.
Nu ga je lagen maken om de triffel te bouwen.
Eerst laag is met cake stukjes.
De tweede is een paar lepels slagroom en een paar lepels blauwe bessen bovenop.
Derde laag is een paar stukjes cake en een paar lepels citroen custard (ik heb het opgewarmd in een pannetje met 3 eetlepels water).
Vierde laag is de chocolade mousse.
Vijfde laag is nog een laag cake stukjes ( bewaar een paar stukjes voor de decoratie) en blauwe bessen met hun sap (bewaar ook 2 eetlepels voor de decoratie)
Zesde laag is de rest van de slagroom.
Decoreer de triffle met blauwe bessen met sap, citroen custard, stukjes cake en de geconfijte citroen schilletjes.
Zet een folie erop en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
De triffel kan ook in verrines geserveerd worden!