- 100 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram krabvlees (bij voorkeur vers, maar ingeblikt kan ook of surimi)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels verse peterselie
Crabboter (ook wel “crab butter” genoemd) is een rijke, smaakvolle boter die je kunt gebruiken om gerechten een heerlijke krab-achtige smaak te geven. Het is ook heerlijk op brood.
Bereidingswijze
Bereid het krabvlees: Zorg ervoor dat het krabvlees goed droog is, vooral als je ingeblikt krabvlees gebruikt. Druk het eventueel droog met keukenpapier.
Hak de peterselie fijn.
Meng de ingrediënten: Doe de zachte boter in een kom en voeg het krabvlees, de knoflook en het citroensap toe. Roer alles goed door elkaar, zodat de smaken zich goed mengen. Gebruik een vork om het krabvlees lichtjes fijn te maken, zodat het goed door de boter mengt.
Breng op smaak: Voeg naar smaak zout en peper toe. Je kunt ook wat fijngehakte verse peterselie of bieslook toevoegen voor extra kleur en smaak.
Koelen of direct gebruiken: Als je de crabboter meteen wilt gebruiken, kun je deze bijvoorbeeld uitsmeren over vers brood of een stuk gegrilde vis.
Wil je de boter bewaren, vorm deze dan in een rol met behulp van plasticfolie en zet in de koelkast om op te stijven. Zo kun je er plakjes van snijden wanneer je ze nodig hebt.
Tips voor gebruik
Crabboter is heerlijk op toast, stokbrood, visgerechten, of zelfs om pasta op smaak te brengen.
De boter kan in de koelkast tot een week bewaard worden, en in de vriezer tot drie maanden.