- 200 g gerookte zalm, gesneden
- 1 zalm filet
- 50 g gekookte garnalen of gambas
- 1/2 appel, Elstar of granny Smith
- 1 eetlepel dille
- 1 theelepel citroen rasp
- 1 eetlepel ketchup
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel cognac
- Peper
- Zout
- Plastic folie
Ideaal voor een kerst voorafje of voor een chique diner.
Het kan tot 2 dagen van tevoren gemaakt worden, wel goed dicht en meteen in de koelkast.
Snijd de zalm filet in mini blokjes.
Snijd 1 plakje gerookte zalm in klein blokjes.
Snijd de gekookte garnalen of gambas in mini blokjes.
Pel en snijd de helft van appel in mini blokjes.
Hak de dille fijn. Bewaar vier toefje voor de decoratie.
Rasp 1 theelepel van een citroen zest bovenop.
Meng alles in een kom.
Voeg de crème fraiche, de ketchup en de cognac toe.
Breng op smaak met veel peper en eventueel wat zout.
Neem een ramequin ( kleine oven kommetje)
Zet een stuk plastic folie erin, laat het uit de rand komen.
Zet een klein stukje gerookte zalm op de bodem.
Zet nu wat zalm aan de zijkant tot de rand.
Leg 2 eetlepels van het zalm-appel mengsel op de gerookte zalm.
Druk het plaat met de rug van een theelepel.
Neem de bonbon, met folie uit het kommetje.
Zet een klein bordje erop en draai de bonbon om.
Verwijderd de folie.
Doe dat met de vier bonbons.
Zet een folie, losjes, erop en zet ze in de koelkast.
Net voir het serveren, haal de bonbons uit de koelkast, decoreer met appel allumettes en een toefje dille.