- 3 grote aardappelen per persoon
- 1 ei
- 2 grote eetlepels bloem
- 250 ml zonnebloemolie
- 2 eetlepels peterselie
- 2 uien
- Peper en zout
- 200 g gerookte zalm
- 200 ml dikke crème fraîche
- 250 g cherrytomaatjes
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel tijm
- 4 knoflookteentjes met schil
- Peper en zout
- Nog peterselie voor de deco
Latkes zijn heerlijke aardappel koekjes met een topping bovenop.
Ik heb er mijn eigen draai aan gedaan en heb gekozen voor gekonfijte cherry tomaatjes, gerookte zalm en crème fraîche.
Eerst maak de gekonfijte tomaatjes klaar.
Verwarm de oven op 220 graden voor.
Zet ze in een ovenschaal.
Breng ze op smaak met peper,zout en tijm.
Voeg de olijfolie en de honing en verdeel vier knoflook teentjes met schil tussen de tomaatjes.
Zet in de oven, 5 minuten op 220 graden., daarna 25 minuten op 160 graden.
Rasp de aardappelen en de uien in de keukenmachine.
Doe ze in schaal.
Meng ze met twee lepels bloem, 2 eetlepels peterselie, 1 ei, peper en zout.
Verwarm 250 ml olie in een koekenpan.
Wanneer de olie warm is, neem in een schuimspaan een beetje van het aardappel mengsel.
Met een andere schuimspaan druk tot al het vocht weg is.
Bak ze 3 minuten, beiden kanten, goudbruin.
Wanneer je klaar bent met bakken.
Verdeel de Latkes op 4 borden.
Zet 4 gekonfijte tomaatjes op de latkes.
Scheur en verdeel de zalm plakjes naast de tomaatjes.
Nu verdeel de crème fraîche erop.
Garneer met wat peterselie.
Lekker met sla …of niet?