- 1 blik Cornedbeef
- 1 kg kruimige aardappelen
- 1 blikje kleine asperges
- 2 lente uitjes
- 100 g achterham
- 2 wortels
- 1 uitje
- 1 komkommer
- 4 eieren
- 1/2 potje zilveruitjes
- 1/2 potje zoetzuur augurken
- 100 g tomaatjes
- 100 g ontdooien doperwten
- 4 eetlepels yogonaise of mayonaise
- 6 eetlepels slasaus
- 2 eetlepels koffiemelk uit kuipjes
- 4 eetlepels wittewijn azijn
- Peper en zout
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Het recept van koude schotel is een ouderwets bijgerecht in Nederland.
Geserveerd op een buffet bij bruiloften of bij bbq.
Het is een koude puree met extra’s erbij, een lekkere frisse aardappelsalade,
Een tip: ik heb zelf een fout gemaakt als Française.
!Zet de garnering niet op de puree maar aan de zijkant om te voorkomen dat de puree vochtig wordt!
Kook de aardappels tot beetgaar. Niet te gaar laten worden, de salade is het lekkerste als er een mooie structuur in zit. Laat ze afkoelen in koud water.
Kook de eieren hard, pel ze en zet ze in koud water. Wanneer ze afgekoeld zijn, snijd ze in vieren.
Rasp de wortels.
Pel en snijd de komkommer in plakjes.
Halveer de plakjes ham en rol ze op.
Snipper het uitje.
Snijd de lente uitjes in ringetjes.
Halveer de tomaatjes.
Snijd de augurken in mini blokjes.
Pel de aardappelen.
Stamp ze.
Voeg koffiemelk, uitje, yogonaise, slasaus, azijn, zilveruitjes, kerriepoeder, peper en zout en het vlees toe en stamp verder.
Proef maar en voeg, naar smaak, dressing ingrediënten toe.
Zet de puree op een schaal (liefs op een ovale, platte schaal).
Zet de andere ingrediënten aan de zijkant van de puree. (op mijn foto, zijn ze erop maar dat is niet goed).
Strooi wat paprikapoeder op de eieren voor de kleur.
Zet de koude schotel, afgedekt met folie, een paar uren in de koelkast.
Je kan de koude schotel een dag van tevoren maken om tijd te winnen op de dag van de bbq.