- 250 g kleine verse groene asperges
- 250 ml slagroom
- 1 blad gelatine
- 2 eetlepels verse peterselie
- 2 eetlepels verse basilicum
- Peper en zout
- Glaasjes of vormpjes (amazon, aliexpres)
Soms hoor ik ,
“Ik weet echt niet wat ik voor kerst ga koken. nou, we gaan of iets kant en klaar kopen of gourmetten, lekker makkelijk, toch?. Of de laatste, ik heb geen tijd hoor, ik heb het zo druk.
Voor de laatste opmerking heb ik een adivies: maak een menu dat je kan van tevoren voorbereiden en invriezen en met aparte elementen.
Een soep, crêpes, sauces, coulis, triffle, koude vlees, gratin, chutney, boter met smaken, gravlax, enz…de avond van tevoren alles uit de vriezer halen, opwarmen of/en afmaken met verse produkten. Het voordeel is dat je de helft van je boodschappen kan doen wanneer de supermarkten niet druk zijn .
Voor kerst ga ik mini pannacotta van groene asperge serveren met koude, gerookte zalm, kaas tuiles en een basilicum-peterselie mayonaise.
Mijn mini pannacotta zijn al gemaakt en in de vriezer. Ik heb al getest en dat is nog lekker.
Kook de groene asperges 5 minuten in ruim water met zout.
Giet ze af, zet ze meteen in ijskoud water 3 minuten (om hun kleur te bewaren).
Giet ze alweer af.
Pureer ze samen met een halve knoflook teentje, peterselie en basilicum.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat de gelatineblaadje weken in een kom met koud water.
Breng de room naar het kookpunt.
Voeg het asperge mengsel toe.
Knijp de gelatine uit en laat deze smelten in de room.
Doe de room en asperges in een blender en mix geruime tijd glad.
Verdeel het mengsel over de vormpjes of over verrine glaasjes en laat 4 uur opstijven in de koeling en daarna eventueel in een afgesloten doos in de vriezer.
In vormpjes:
Om ze makkelijker uit de vormpjes te kunnen halen, vries ze 3 uur en zet ze in een diepvrieszakje met zip.