Door: Dominique op 27 - 02 - 2024 in de categorie Rubs, marinade, glaze en kruiden mix
Ingredienten
  • Schillen van wortels
  • Groen van preien
  • Oude peterselie, ook stengels
  • Stukjes paprika's
  • Schillen van uien
  • Schillen van knoflook
  • Laurierblaadjes
  • Stukjes van uien
  • Oude knoflookteentjes
Keuken: Bereidingstijd: 15 min. Portie(s): 2 personen

Iets zo simpel en zo lekker die in een “zero waste” levenswijze passen.
De schil van groenten zitten in het algemeen vol met vitamines en vezels. Vooral vitamine C zit direct onder de schil verstopt.
Als je ze goed wast en droogt, maak je een heerlijke smaakversterker zoals een bouillon blokje.

Eerst moet je schillen en afval verzamelen.
Ik heb ze in een diepvrieszakje met zip gedaan en elke kookbeurt, deed ik het zak vullen.

Alle schillen zijn lekker maar soms als een halve ui is niet meer goed, gooi je de hele ui, dus niet merr doen, bewaar het.
Iets oude knoflookteentjes zijn ook goed.
Natuurlijk geen rotte groenten maar niet mooi meer.

Schillen van wortels, stukjes van paprika’s, het groen van een prei, peterselie en laurierblaadjes.

Eventueel kun je ook de schillen van rap, verse thijm, rozemarijn, basilicum, selderij, schillen van aardappelen en iets oude champignons gebruiken.

Het belangrijkste is dat je ze heel goed moet wassen.
Eerst (zie foto) had ik ze zo in de voedseldroger gedaan maar het duurt heel lang, na 2 uren het gebeurde weinig dus de volgende keer ga ik ze meteen grof hakken.
Ik merkte toen ik had het gedaan, ging het droogproces heel snel.

Tip van Domy.
Hak alles grof in de keukenmachine om de droogtijd te versnellen.

Droog ze op 60-70 graden minimum 4 uren tot 8 uren.
U kunt ook kiezen om ze in een oven op laag temperatuur van 60-70 graden.
Niet hoger, ze gaan branden en een bitter smaak krijgen.

Als ze super droog zijn, hak ze nog klein en doe ze in een jam potje.

Ik heb vanavond eerst mijn tomatensaus geproefd, zonder de mix en daarna met 2 kleine theelepels ervan en ik proef een enorme verschil van smaken.

Je kunt het ook als groentenbouillon poeder gebruiken.

Het was krachtiger.
Ik ga het zeker en vaker maken!

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Chili con carne

Datum: 14 - 04 - 2024

0 reacties

Chili con carne..

Datum: 14 - 04 - 2024

0 reacties

Soep van Dré

Datum: 14 - 04 - 2024

0 reacties

Rouille saus met..

Datum: 14 - 04 - 2024

0 reacties