- 350g bloem
- 1 zakje droge gist
- 1 snufje zout
- 60g suiker
- 1 sachet vanille suiker
- 50g roomboter
- 12,5 cl melk
- 1 ei
- 5 eierdooiers
- 100 g suiker
- 500 ml melk
- 60 g de maïzena
- 1 theelepel vanille (of 1 zakje)
- 1 eierdoor voor bovenop
- 50 g rozijntje
- 2 eetlepels suiker
- 4 eetlepels water
Pains aux raisins zijn lekkere zoete broodjes gemaakt van croissant deeg en gevuld met een crème patissiere (banketroom) en rozijnen.
Veel werk maar het is de moeite waard!
Echt roomboter pains aux raisins zoals bij de boulanger in Frankrijk!
Meng de gist samen met een eetlepel melk.
Kneed de bloem, samen met de suiker, de gist, de zout en de melk tot een soepel, mooi brood deeg.
Rol het deeg fijn.
Snijd in de koude roomboter dunne plakjes en verdeel de hele boter op het deeg.
Zorg wel dat de boter heel koud is.
Vouw het deeg 3 keer.(zie foto’s hier onder).
Zet het deeg op een bord en laat het, 30 minuten in de koelkast koud worden.
Rol het deeg alweer uit.
Vouw het 3 keer en zet het deeg in de koelkast, 15 minuten.
Rol het deeg nog een keer uit.
Vouw het 3 keer en zet het deeg in de koelkast, 15 minuten.
Rol het deeg een laatste keer dun uit.
Het deeg uitrollen tot een rechthoek van 20 x 35 cm.
De randen recht snijden.
Laat de rozijnen samen met water en suiker wekken, 10 minuten.
Laat ze goed uitlekken.
Maak de crème patissiere klaar:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Breng in een pan de melk met het vanillemerg aan de kook.
Roer de eidooiers met de suiker los en roer de maizena (eerst oplossen met 2 lepels water) erdoor.
Meng de warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan.
Roer goed door.
Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen.
Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.
Verdeel de crème over het deeg, maar houd 2 cm aan één van de langere randen vrij.
Strooi de rozijnen gelijkmatig over de gele room.
Rol het deeg op vanaf de lange rand met room.
Snijd de rol in schijven van 2 cm Leg de deegschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze, afgedekt, op een warme plaats, 40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrijk de bovenkanten met een losgeklopt eitje en bak de pains aux raisins 15-25 minuten in de oven.