- 350 g bakmeel
- 1 ei
- 1/2 theelepel zout
- 100 ml witte wijn
- 125 g roomboter
- 1 ei om te smeren
- 350 g varkengehakt ( om worst te maken)
- 350 g kalfvlees ( voor stoofpotje bijvoorbeeld)
- 1 sjalot
- 1 knoflook teentje
- Peper en zout
- 2 eetlepels porto
- 1 eetlepel cognac
- Handjevol verse peterselie
- Handjevol verse pistachenoten
pâté en croûte is een vlees pastei gebraden in bladerdeeg of in een ander deeg.
Snijd de boter in heel klein stukjes.
Meng in een kom de boter met de zout, het ei en de witte wijn.
Kneed het deeg tot een soepel deeg.
Zet het deeg in de koelkast.
Hak het kalfvlees.
Snipper de sjalot, hak het knoflook teentje.
Hak de peterselie fijn.
Hak de pistachenoten grof.
Meng alle de ingrediënten met het worsten gehakt.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de porto en de cognac toe.
Rol het deeg uit.
Snijd een grote rechthoek en plaats hem op een cake vorm of pâté en croûte vorm (beboter de vorm met boter).
Klop een ei los.
Warm de oven op 170 graden voor.
Doe in de middel van het deeg een lange worst van pastei.
Vouw het dicht ( maak je vingernat om het deeg dicht te maken).
Met een kwast, smeer het ei op het deeg.
Bak de pâté, eerst 30 minuten op 200 graden en dan nog 30 minuten op 160 graden.
Laat het afkoelen, pak in alufolie in en zet een nacht in de koelkast .
Serveer in plakjes met augurkjes bij de borrel of als voorafje.