- 1.2 kg blauwe pruimen (1 kg fruit zonder pit)
- 1 zakje vanille suiker
- 1 eetlepel citroensap
- 800 g kristalsuiker of 1 kg geleisuiker
- 1 kruidennagel
- 4 jam potjes
Ik ben gek op zelfgemaakte jam en vind het ook leuk om te doen!
Ik heb geleisuiker gebruikt maar ik zal dat niet meer doen, de jam blijft iets te vloeibaar.
Ik moest dan de jam langer koken om het perfecte dikte te bereiken.
Was de potjes en deksels goed af.
Was, halveer de pruimen en verwijder de pitten.
Leg de pruimen in een grote schaal, strooi de suiker erbij en roer alles goed door elkaar.
Laat voor 4 uur afgedekt in de koelkast staan of 1 nacht (op deze manier ontstaat er een natuurlijke geleivorming waardoor je geen geleisuiker hoeft te gebruiken).
Zet de pruimen in een pan met de vanille suiker, de kruidennagel en de citroensap.
Zet het vuur op middelmatig vuur en laat het, al roerend, 5 minuten koken.
Verwijder nu de kruidnagel en laat voor ongeveer 15 minuutjes zachtjes verder koken.
Test of de jam gaar is door een beetje jam op een bord doen.
Als het niet meer een gladde substantie is maar ribbelig en langzaam beweegt (dik substantie) is je jam klaar.
Maak voorzichtig met de staafmixer de pruimen jam fijn.
Giet de jam door een zeef en wrijf met de bolle kant van een soeplepel het vruchtvlees door de zeef.
Gooi de vellen die achterblijven weg.
Schep de jam met een maatbeker in de potjes, sluit direct goed af en zet daarna meteen op zijn kop. |
Laat de jam potjes zo staan totdat de jam is afgekoeld en je een plop geluid uit de deksels hoort.
Draai de potjes om en laat de jam volledig afkoelen.