- 8 eieren
- 1 kom met water en ijsblokjes
- 500 g varken gehakt
- 20 g platte peterselie
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/4 prei
- 4 plakjes bacon
- 1/2 wortel
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout
- 1 diepe bord bloem
- 1 diepe bord paneermeel
- 2 eieren met peper en zout
Eigen interpretatie van het klassiek recept uit Schotland.
Het is een zacht gekookte ei met omheen een jasje van gehakt en die gepaneerd is.
Doe de ijsblokjes in een kom met 2 liters koude water.
Kook nu 2 liters water met zout in een grote pan en kook de 8 eieren 6 minuten.
Doe ze meteen in het ijskoud water om ze te laten schikken.
In de keukenmachine hak de sjalottensamen met de wortel, knoflook, prei, bacon, peterselie, mosterd en kerriepoeder.
Voeg het gehakt toe, breng op smaak met peper en zout en meng alles samen tot een geheel.
Maak nu 3 diepe borden klaar.
In de 1e bord komt de bloem.
Klop de 2 andere eieren los in de 2e bord en breng ze op smaak met peper en zout.
In de 3e komt de paneermeel.
Gebruik een 4e bord, een platte om de ballen erop te leggen.
Verwarm de frietpan voor.
Pel de eieren heel voorzichtig want ze zijn nog zacht binnen.
Dep ze droog met een keukenpapier.
Rol ze in de bloem , voorzichtig, een per een.
Maak een bal gehakt in je hand en duw het plat. Leg het ei erop en maak het dicht om het ei heen, zoals een gehaktbal.
Wees voorzichtig zonder te drukken.
En als het plakt op je vingers en om je te helpen, bestuif het met bloem.
Wanneer je een mooi bal hebt, rol hem eerst in de bloem, dan in de geklopte eieren en als laatst in de paneermeel.
Doe dat met de andere 7 eieren.
Verwarm de oven op 200 graden voor.
Frituur de gehaktballen, per 3, 3 minuten.
Leg ze op een oven schaal.
Bak de Scottish eggs in de oven, nog 5 minuten.