- Ingrediënten crème patissiere
- 500 ml volle melk
- 4 eidooiers
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 g suiker
- 25 g bloem
- Ingrediënten appeltaart
- 6 appels
- 300 g bloem
- 150 g witte basterdsuiker
- 175 g koude boter
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel citroensap
- 1 sinaasappel
- Ingrediënten kruimeldeeg
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 4-6 theelepels speculaas kruiden
- 50 g suiker
- eventueel 50 g amandelen of walnoten of hazelnoten
![](https://www.receptenvandomy.nl/wp-content/themes/Zylyz/timthumb.php?src=https://www.receptenvandomy.nl/wp-content/uploads/2015/12/12343477_1150042858357708_1847741667_o-590x341.jpg&h=200&w=200&zc=1)
Nikki, mijn dochter werkt tijdens haar studie in een supermarkt.
Ze had bij de kassa die taart gekregen.
Ze vond een leuk idee om samen die taart na te maken.
Het was veel werk, mijn keuken was ontploft maar het was gezellig en het is heel lekker!
Inspiratie komt uit de website van “Uit Pauline’s keuken”.
Crème patissiere
Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt.
Kook in de tussentijd de melk.
Voeg de bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad.
Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.
Voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren (met een hout lepel), anders ontstaan er klonten.
Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5-10 minuten aan de kook.
Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat (op laag vuur!).
Ga met je vinger langs de achterkant van de lepel, het streepje moet niet veranderen.
Dat is een teken dat je crème perfect gaar is, doe dan je pan meteen uit het vuur.
Laat het mengsel afkoelen terwijl je regelmatig even roert en als het voldoende is afgekoeld dek het dan onmiddellijk af met vershoudfolie direct op de pudding, zodat er geen vel op komt.
Appeltaart
Meng de bloem met de basterdsuiker.
Doe hierbij de rasp van de schil van de sinaasappel.
Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg.
Voeg het los geklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen.
Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast, ingepakt in folie..
Schil de appelen en snijdt deze in plakjes of in blokjes. Voeg wat citroensap, een zakje vanillesuiker en de kaneel toe en laat de smaken in de appel trekken.
Kruimeldeeg
Meng de boter, suiker. de speculaas kruiden en de bloem totdat er een soort van broodkruimels ontstaan.
Taart opmaken
Vet een (spring)vorm van 25 cm in met boter en bestuif deze met bloem.
Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleedt de vorm hiermee.
Druk de randen goed aan, als er gaten ontstaan kan je deze opvullen met deeg. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
Verwarm de oven op 170 graden voor.
Verdeel de crème patissiere op het deeg.
Verdeel de appel plakjes (of blokjes) op de crème patissiere.
Verdeel als laatste het kruimeldeeg op de appels.
Verdeel stukjes roomboter op de taart.
Bak de taart in de oven op 170 graden, 50 minuten.
Laat de taart afkoelen en strooi wat poedersuiker erop.
Serveer de taart met slagroom erbij.