Door: Dominique op 5 - 12 - 2015 in de categorie Taarten
Ingredienten
  • Ingrediënten crème patissiere
  • 500 ml volle melk
  • 4 eidooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 g suiker
  • 25 g bloem
  • Ingrediënten appeltaart 
  • 6 appels
  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 175 g  koude boter
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 sinaasappel
  • Ingrediënten kruimeldeeg
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 4-6 theelepels speculaas kruiden
  • 50 g suiker
  • eventueel 50 g amandelen of walnoten of hazelnoten
 
Keuken: Bereidingstijd: 35 min. Portie(s): 10 personen

Nikki, mijn dochter werkt tijdens haar studie in een supermarkt.
Ze had bij de kassa die taart gekregen.
Ze vond een leuk idee om samen die taart na te maken.
Het was veel werk, mijn keuken was ontploft maar het was gezellig en het is heel lekker!
Inspiratie komt uit de website van “Uit Pauline’s keuken”.

 

Crème patissiere 

12324890_1149934538368540_758340150_nKlop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt.

Kook in de tussentijd de melk.
Voeg de bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad.
Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.

 

12318284_1149942411701086_448669406_o

 

 

Voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren (met een hout lepel), anders ontstaan er klonten.

 

Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5-10 minuten aan de kook.
Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat (op laag vuur!).

12334175_1149942501701077_1327639121_oGa met je vinger langs de achterkant van de lepel, het streepje moet niet veranderen.

Dat is een teken dat je crème perfect gaar is, doe dan je pan meteen uit het vuur.

 

 

 

 

12325557_1149944465034214_1645111661_oLaat het mengsel afkoelen terwijl je regelmatig even roert en als het voldoende is afgekoeld dek het dan onmiddellijk af met vershoudfolie direct op de pudding, zodat er geen vel op komt.

 

Appeltaart
12319490_1149934641701863_1325416174_nMeng de bloem met de basterdsuiker.
Doe hierbij de rasp van de schil van de sinaasappel.
Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg.
Voeg het los geklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen.

 

 

Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast, ingepakt in folie..
12334102_1149945145034146_747298184_oSchil de appelen en snijdt deze in plakjes of in blokjes. Voeg wat citroensap, een zakje vanillesuiker en de kaneel toe en laat de smaken in de appel trekken.

 

Kruimeldeeg
Meng de boter, suiker. de speculaas kruiden en de bloem totdat er een soort van broodkruimels ontstaan.

Taart opmaken

12325849_1149980738363920_1954474044_oVet een (spring)vorm van 25 cm in met boter en bestuif deze met bloem.
Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleedt de vorm hiermee.
Druk de randen goed aan, als er gaten ontstaan kan je deze opvullen met deeg. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.

 

12314970_1149981281697199_1345005252_o

Verwarm de oven op 170 graden voor.

Verdeel de crème patissiere op het deeg.

 

 

 

12309012_1149984908363503_583961765_nVerdeel de appel plakjes (of blokjes) op de crème patissiere.
Verdeel als laatste het kruimeldeeg op de appels.

Verdeel stukjes roomboter op de taart.

 

 

 

Bak de taart in de oven op 170 graden, 50 minuten.
Laat de taart afkoelen en strooi wat poedersuiker erop.

Serveer de taart met slagroom erbij.

12333025_1150043555024305_1210368464_o

12343477_1150042858357708_1847741667_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Aardappelen in citroen..

Datum: 14 - 01 - 2025

0 reacties

Sla wraps met..

Datum: 28 - 12 - 2024

0 reacties