- 1 kilo abrikozen
- 700 g kristal suiker
- 1/2 citroensap
Zelf jam maken. Het stond al een tijdje op mijn lijstje.
Net als mijn moeder, zelf jam maken en in potjes zetten.
Ik heb een cursus gevolgd, in het zuid west van Frankrijk, bij mijn moeder.
Ik heb op een boerderij 8 kilos abrikozen gekocht en heb er 29 potjes jam van gemaakt.
Leuk om te bewaren en om met vrienden te delen.
Zelf jam maken is eigenlijk makkelijk en heel leuk om te doen.
Met 1 kilo jam maak je ongeveer 1 kilo jam, dus 3-4 potjes. Ik gebruik minder suiker en citroen is heel belangrijk om de jam langer houdbaar te maken.
Was de abrikozen, snijd ze doormidden, verwijder de pit (bewaar een stuk of tien pitten) en doe ze in een glazen schaal.
Zet de abrikozen in een grote pan.
Voeg de suiker en het citroensap toe, roer alles goed door en laat het fruit op een donkere, koele plaats een nachtlang (12 uur) staan.
Doe geen deksel op de schaal, leg er alleen een theedoek overheen.
Sla voorzichtig met een hamer het harde omhulsel van de 10 pitten kapot, maar wel zo voorzichtig dat de pitjes niet geraakt worden.
Roer de pitjes door het fruit.
Breng de abrikozen daarna in een roestvrijstalen pan langzaam aan de kook, onder regelmatig roeren.
Mocht zich wat schuim vormen, schep dat dan weg met een schuimspaan.
Roer de jam af en toe.
Na een half uurtje zachtjes koken zou de jam klaar moeten zijn.
Om dat te controleren neem je er met een theelepeltje een beetje uit en laat dat op een bordje vallen. Als je het bordje schuin houdt en het kloddertje niet wegvloeit is de jam klaar.
Als het wel wegglijdt is de jam nog niet stevig genoeg en moet het nog wat langer doorkoken.
Wanneer de jam klaar is, moet het meteen in de potjes geschept worden, zo heet als het is.
Sluit de potjes hermetisch af (gebruik handschoentjes!) en zet ze ondersteboven op een plank of houten tafel.
Je mag ze pas weer omdraaien als de jam volledig afgekoeld is.