- 430 gram tarwebloem
- 7 gram instant gist of 17,5 gram verse gist
- 240 ml melk op kamertemperatuur
- 28 gram roomboter op kamertemperatuur
- 12 gram suiker
- 8 gram (bakkers)zout
- 1 losgeklopt ei
- 1 el melk + losgeklopt ei
- sesaamzaadjes
Meng de bloem met de gist in een kom.
Roer de melk erdoor.
Voeg de boter in kleine stukjes toe.
Voeg suiker, zout en het losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag.
Als je tussen de vingers een vliesje van het deeg kunt trekken is het deeg goed.
Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.
Doe wel het deeg op een tochtvrije, vochtige, warme plek weg .
Verdeel met een deegsteker het deeg in 8 gelijke stukjes.
Bol ieder stukje deeg op; maak een kommetje van je hand en maak ronddraaiende bewegingen met je andere hand.
Doe dit met alle bolletjes en verdeel deze over een bakplaat, laat genoeg ruimte tussen de bolletjes over.
Laat de platte stukjes deeg in 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk de broodjes met het ei- melkmengsel en bestrooi ze met sesamzaadjes.
Bak de broodjes in 15 minuten lichtbruin en gaar.
Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster.
je kan nu je hamburger maken.
Zie recept hier:
https://www.receptenvandomy.nl/recipes/finse-wallenberg-burgers/