- 200 g bloem
- 100 g roomboter
- 150 g bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaas kruiden
- 4 eetlepels melk
- 1/2 theelepel zout
- 1 pakje bakpoeder
Kruidnoten versus pepernoten
Kruidnoten worden vaak verward met pepernoten, maar het zijn de kruidnoten die het meest typisch zijn tijdens Sinterklaas (hoewel pepernoten zeker ook horen bij Sinterklaas). Pepernoten zijn, in tegenstelling tot kruidnoten, veel taaier en gemaakt van roggemeel. Pepernoten hebben meer weg van taaipoppen, met een ietwat anijsachtige smaak. Kruidnoten hebben juist een speculaasachtige smaak door het gebruik van de typische kruiden. De pepernoot heeft een vierkante vorm, terwijl de kruidnoot halfrond is.
Doe alle ingrediënten in de kom en kneed er een deeg van.
Laat het deeg 20 minuten rustig staan.
Vet de bakplaat in met boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak van het deeg kleine balletjes en leg ze op de bakplaat.
Druk ze een klein beetje plat en maak zo de bakplaat vol.
Bak ze ongeveer 20 a 25 minuten.