- 375 gram tarwebloem
- 155 ml warm water
- 125 gram Griekse yoghurt
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 1 theelepel fijne suiker
- 1 theelepel fijne zout
- Olijfolie
- 50 gram roomboter (ongezouten)
- 3 teentjes knoflook (fjngesneden)
- Olijfolie
Naanbrood is een traditioneel platbrood uit de Indiase keuken, dat populair is in Zuid- en Centraal-Azië.
Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij currygerechten of andere gerechten met saus maar ook met een heerlijke topping.
Ik tel voor de lunch 1 brood per persoon en voor de avondeten, 2 per persoon.
Activeren van de gist:
– Meng de gist en suiker in een klein kommetje met warm water. Laat het ongeveer 10 minuten staan totdat het schuimig wordt. Dit geeft aan dat de gist actief is.
Deeg maken:
– Zeef de bloem in een grote kom en voeg het zout toe. Meng goed door elkaar.
– Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de yoghurt, olie of boter, en het gistmengsel toe.
– Begin het mengsel samen te voegen door met je handen vanuit het midden naar buiten te roeren, zodat de bloem beetje bij beetje wordt opgenomen.
Kneden:
– Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht, 10 minuten totdat het deeg zacht en elastisch is.
Als het deeg te plakkerig is, kun je een beetje extra bloem toevoegen, maar zorg ervoor dat het deeg zacht blijft.
Rijzen:
– Plaats het deeg in een licht ingevette kom en dek het af met een schone, vochtige theedoek.
Laat het op een warme plek 1 uur rijzen, of totdat het deeg in volume verdubbeld is.
Vormen en bakken:
– Nadat het deeg is gerezen, sla je het door om de lucht eruit te halen en verdeel je het in 8 gelijke bolletjes.
– Rol elk bolletje uit tot een dunne ovale of ronde vorm.
– Traditioneel wordt naan in een tandoor gebakken, maar thuis kun je een hete gietijzeren pan of koekenpan gebruiken.
Bak de naan aan beide kanten op middelhoog vuur totdat er bruine blaren ontstaan en het brood gaar is. Ik yeb ze zelf 4 keer beiden kanten omgekeerd.
!Optioneel kun je de gebakken naan bestrijken met gesmolten boter of knoflookboter.