Een paar jaren geleden, was het koken niet zo belangrijk, het moest snel, efficiënt en gerechten werden door kant en klare mixen ontdekt.
“Een beetje van mezelf, een beetje van maggi” was de nieuwe motto van de huisvrouwen.
Er werd massaal gekocht, weinig gekookt maar wel veel weggegooid en dat was zonde.
Vaak werden uit luidheid, gemakzucht, tijd gebrek en meestal uit gebrek aan goede smaken, fast food, chinese- pizza- en shoarma- afhaal maaltijden, besteld.
Langzaam zijn de keuken prinsessen bewust geworden van het plezier van koken en van eten met verse producten van goede kwaliteiten en van het magie van kruiden.
Het wordt nu bewuster boodschappen gedaan.
We zijn meer op prijzen, kwaliteit en versheid van de producten gaan opletten en het wordt veel minder weggegooid.
Een product kan in 2 gerechten gebruikt worden of in de vriezer bewaard worden om het later opnieuw gebruikt te kunnen worden.
Nog nooit eerder waren we zoveel met eten bezig.
We hebben pret in de vorm van erover te praten, het lezen van magazines, het bekijken van online blogs en we kijken graag naar koks op tv.
Met het komst van het 24 kitchen zender op televisie, kunnen, de chef koks in spé, onder ons, de hele dag, inspiratie naar lekkere gerechten en recepten, vinden.
De foodblogs en culinaire websites zijn razend populair geworden en kookvideo’s zijn trendy.
De filmpjes worden net als de foodfoto’s met vrienden gedeeld op social media.
Ook populair zijn de benamingen van de verschillende dagen van de week zoals Meatless monday en Fishy Friday.
De tijd dat we voor de tv achteloos ons bordje magnetronmaaltijd naar binnen schepte is voorbij. We gaan steeds meer met liefde en gevoelens koken en eten, we genieten intenser.
In 2015, is een nieuw trend gekomen, comfort food.
Op zoek gaan naar recepten die gelukkig maken en die naar vroeger smaken is de nieuw trend!
We worden gelukkiger van het maken van de appeltaart van oma maar ook van het nabootsen van gerechten dat we in het buitenland tijdens onze laatste vakantie hebben geproefd.
We maken met liefde en nostalgie het “mama” recept van vroeger en met elk hapje, reizen we terug naar onze jeugd, naar onze herinneringen en dat doet ons goed.
De Tv chef-kok Jamie Oliver heeft een programma maar ook boeken geschreven met comfort food recepten en ik gebruik ze heel vaak als inspiratie bronnen voor mijn eigen recepten website.
Het volgen van crashdiëten en het tijdelijk lijnen verliezen in populariteit. Een aanpassing van onze bewuster lifestyle past meer in deze tijd.
We hebben gekozen om de smakeloze gerechten en het “je mag niets eten en weinig eten is beter” te vervangen door nieuwe recepten die lekker zijn maar wel gezond blijven.
We eten dan meer fruiten en groenten en rijke maaltijdsalade zijn vaker bereid dan vroeger.
Een andere nieuwe trend is “doe het zelf”.
We maken onze eigen boter, dressing, sausjes en bakken onze eigen brood.
We verbouwen onze bestraatten tuintjes in kleine moestuinen en zaaien onze eigen tomaten, kolen, sla en preien.
Het geeft ons een goed en trots gevoel en delen we dit graag met anderen.
Afgelopen jaren veel trends zijn geweest zoals de cupcakes, donuts, macarons, whoopie, cronuts, sushi en popcakes…
De bagel pizza gaat de nieuw trend worden voor een snelle hap na een avondje stappen.
Deze trend komt uit New York.
Nu we het toch over pizza hebben, steeds meer sterrenchefs zetten een culinaire pizza op het menu. Lekkere knapperige dunne bodems, belegd met luxe verse ingrediënten zoals truffel, vergeten groenten en culinaire vissoorten.
De beste pizza’s van de wereld komen uit een gat in de Pyreneeën, Llívia, een Spaanse enclave net over de Franse grens bij Puigcerdà.
Fabián Martín, de chef-kok die de cilinaire pizza op de kaart heeft gebracht, heeft talloze prijzen met zijn pizza met luxe ingrediënten zoals truffels, schuim van mozzarella en eendenborst, overal in de wereld gewonnen.
Als je voorheen geen zin of tijd had om te koken, werd er al snel iets besteld of een blik opengetrokken.
Via internet kun je nu een buurt-kok opzoeken die maaltijden voor anderen klaarmaakt voor een klein bedrag. Je kunt het bestellen, afhalen en lekker thuis opeten voor rond de 5, 6 euro’s per persoon.
Dit initiatief kent een aantal hele belangrijke voordelen: Je kunt zelf je kok kiezen waardoor je weet wat voor ingrediënten gebruikt worden.
Voor de koks is het prettig om een centje bij te verdienen en tegelijkertijd nieuwe contacten te leggen in de buurt.
Een voorbeeld van zo’n dienst is http://www.thuisafgehaald.nl.
Ik ga ook binnenkort koken voor thuisafgehaald, als mijn gezondheid beter is.