- 4 eieren
- 125 g suiker
- zout
- 50 g boter
- 125 g bloem
- 250 g roomboter
- 125 g suiker
- 2 eieren
- 5 eetlepels cacao poeder, puur
- 3 grote sinaasappelen (het liefst onbespoten)
- 50 gram suiker
- 120 ml/gram water
Ik heb dit recept samen met mijn broer Michel verzonnen.
Heerlijk!
Bereid de biscuit roulé of génoise :
De oven voorverwarmen op 200°C.
Een rechthoekige bakvorm (± 25 x 35 cm) bekleden met bakpapier.
Het bakpapier invetten.
De eieren met de suiker en een snufje zout in ± 10 minuten dik en romig kloppen.
De boter laten smelten.
De bloem boven het eimengsel zeven en voorzichtig erdoor scheppen.
De boter (50 g) erdoor scheppen.
De eiwitten stijf kloppen en erdoor scheppen.
Het beslag in de vorm schenken en gelijkmatig uitstrijken.
In het midden van de oven de cake in ± 15 minuten lichtbruin en gaar bakken.
Een schone theedoek nat maken.
De cake uit de oven nemen en op een vochtig theedoek keren.
Het bakpapier verwijderen.
De cake oprollen en laten afkoelen.
Bereid de gekonfijte sinaasappelen:
Boen de sinaasappelen onder de kraan goed schoon.
Schil de sinaasappelen met een scherp mes of een dunschiller.
Snijd de stukken schil in dunne reepjes of de sinaasappelen in plakjes.
Doe de schilletjes of plakjes met koud water in een klein pannetje. Laat aan de kook komen.
In een vergiet met koud stromend water afspoelen.
Doe dit 3 keer, zo is de bitter smaak weg.
Doe de reepjes of de plakjes weer in het pannetje, voeg de suiker en het water toe.
Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot het suikerwater verdampt is.
De reepjes of plakjes zien er nu ‘glazig’ uit.
Laat ze afkoelen en opdrogen door ze apart op een stuk folie, bakpapier of in een vergiet te leggen.
Bereid de crème au beurre au chocolat :
Alle ingrediënten in een keuken machine mengen tot een gladde mengsel.
De afgekoelde cake weer uitrollen en bestrijken met twee derde deel van de crème au beurre en de helft van de gekonfijte sinaasappelen.
De cake zonder theedoek weer voorzichtig oprollen en de uiteinden schuin afsnijden.
De rol bestrijken met de rest van de crème au beurre au chocolat.
Met een vork strepen erin trekken, versier met de rest van de gekonfijte sinaasappelen en kerst versieringen en de boomstam in de koelkast ± 2 uur laten opstijven.