-
Zoet-zuur saus
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- rijstolie of olijfolie
- 70 g tomatenpuree
- 300 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 4 eetlepels witte wijn azijn
- 4 eetlepels suiker
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel maïzena
- peper en zout
-
Groenten
- 1 komkommer
- 1 bosje bosui
- 1 rode paprika
- 1 prei
- 2 eetlepels wok-olie
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
- Rijst
- 2 speklappen per persoon
De naam Babi Pangang of Babi Panggang”, komt van de twee Maleis/Indonesische woorden babi, dat varken betekent, en pangang, dat geroosterd betekent. In Nederland is dit gerecht heel populair en staat altijd op de menukaarten van Chinese restaurants. Ik heb hier een eigen versie gemaakt want, als Française, ken ik de Indische keuken niet zo goed.
Zoet-zuur saus
Pel en snijd de knoflook fijn.
Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in halve ringetjes.
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de knoflook en de peper, 2 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee.
Roer het water, bouillonblokje, azijn, ketchup en de suiker erdoor en breng het geheel aan de kook. Kook de saus circa 6 minuten.
Roer de maïzena aan met een scheutje water en roer door de saus. Kook de saus nog twee minuten door.
Breng op smaak met peper en zout.
Verhit een koekenpan en bak de speklappen, 8 minuten.
Haal ze uit de koekenpan en snijd ze in repen. Leg de speklappen reepjes in de saus.
Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking, doe het vuur uit, giet hem af, zet hem terug in de pan met een deksel.
Groente
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in grove stukken.
Snijd de bosui en de prei in ringetjes.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
Verhit een scheutje olie in een wok en bak de komkommer, prei, bosuitjes en paprika op hoog vuur, 6 minuten.
Snijd de knoflook fijn en voeg hem toe en bak nog even.
Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Serveer de rijst in een grote schaal, groente naast en vlees met saus bovenop.