- 250 g roomboter
- 100 g gedroogde cranberries
- 100 g gedroogde abrikozen
- 6 verse salie bladeren
- 2 eetlepels verse tijm
- 2 eetlepels verse rozemarijn
- peper en zout
Kerstmis 2016
Ik wou dit jaar, heel graag een kalkoen braden.
We hebben, al begin december, een mooi beestje van 3,5 kg in de aanbieding gekocht en ingevroren.
Ik had wel daarna 2 problemen. Ik vind eigenlijk kalkoen best droog en ik had geen goed recept.
Ik zag een paar dagen geleden Jamie Oliver op televisie, in een speciaal Kerstmis programma.
Hij had een super recept van vulling met abrikozen, tijm, cranberries en bacon dat ik zelf wil proberen maar ook een paar tips om het vlees van de kalkoen mals te krijgen.
Zijn 1e idee is om alu folie om de potten heen te wikkelen, tegen verbranding en uitdroging en een half uur voor de eind van het braadtijd om een alu folie op de borst van de kalkoen te leggen.
Zijn 2e idee is om een boter met lekkere smaken te maken. Die boter gaat tussen huid en vlees maar ook op de kalkoen.
Het is mogelijk om van te voren de boter en vulling te maken en in te vriezen.
Laat de boter op kamer temperatuur zacht worden.
Hak de salie, de tijm en de rozemarijn fijn.
Hak de abrikozen en de cranberries grof.
Meng, met de handen, de boter met de kruiden, de abrikozen en de cranberries, peper en zout, tot alle ingrediënten goed samen gemengd zijn.
Zet de boter tot gebruik in een bakje in de vrieskast of gebruik hem meteen.
Duw voorzichtig tussen huid en vlees, de rug van een eetlepel, vanuit de buik naar de borst van de kalkoen om het huid los van het vlees te maken.
Neem elke keer een lepel boter en vul de ruimte tussen het huid en het vlees tot de boter bijna op is.
Smeer de rest van de boter, 2 eetlepels ongeveer, op de borst van de kalkoen.