- 4 plakjes bladerdeeg
- 3 eetlepels ricotta
- 1 stuk gerookte kip
- 2 lente uitjes
- 2 eetlepels truffel mayonaise
- 1 mango
- 8 druiven
- 8 Cherry tomaatjes
- 1/2 krop ijsberg sla
- 2 eetlepels granaatappel pitten
- 4 plakjes Italiaanse ham
- 1 theelepel peterselie
- 2 theelepels pijnboompitten
- peper en zout
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels creme fraiche
- sterretjes uitstekvormen
24 december is heel belangrijk in Frankrijk. We noemen het “le réveillon de Noel”.
Er wordt laat gegeten met luxe producten zoals oesters, foie gras, sint Jacob schelpjes, kreeft, scampi’s, gerookte zalm, kalkoen, eendenborsten en als toetje een bûche de Noel (cake rol in de vorm van een stamboom) en ijs.
Ik kook voor mijn gezin en op mijn menu staat een gevulde kalkoen, ijs, een Red velvet bûche de Noel en dit voorgerecht.
Ik heb gekozen voor een licht voorgerecht want we zijn met 4 personen en de kalkoen is best groot.
Maak de Ster Tompoes klaar:
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Stek sterretjes, 4 grote per persoon en leg ze op een oven rooster, bekleed met bakpapier.
Ze een vel bakpapier erop, bak ze 15 minuten op 180 graden en laat ze afkoelen tot gebruik.
Snijd de kip in plakjes.
Halveer de tomaatjes en de druiven.
Snijd de helft van de mango in mini blokjes.
Snijd de ham in reepjes.
Maak de vulling voor de Tompoes klaar:
Hak in een keukenmachine 3 plakjes kip samen met de peterselie, de ricotta, de truffel mayonaise, 1 lente uitje, 2 eetlepels ham en breng op smaak met peper en zout. (bewaar de rest van de kip voor de salade en voor de Ster tompoes).
Maak de Ster Tompoes af:
Leg 2 theelepels van de vulling op een ster.
Leg 1 stukje kip op de vulling.
Leg de 2e ster bovenop.
Zet de sterretjes in de koelkast tot gebruik.
Maak de mango salade klaar:
Meng in een kom de sla samen met de rest van de kip, de druiven, de mango blokjes, de rest van de ham, 1 lente uitje, de tomaatjes, de pijnboompitten, de peterselie en de granaatappel pitten.
Maak de dressing af:
Pureer in een keukenmachine (of met stafmixer) de 2e helft van de mango samen met de crème fraîche en de mayonaise en breng goed op smaak met peper en zout.
Mise en place:
Zet 2 Ster Tompoes op een bord.
Leg ernaast een handvol salade.
Besprenkel de dressing op de salade en op de bord (zie foto).