Door: Dominique op 13 - 05 - 2024 in de categorie Aperitief en voorgerecht, Tapas, Hapjes en Antipasti, Voorgerechten
Ingredienten
  • 150 g  varkenslapjes
  • 2 kipfilets
  • 100 g ham blokjes
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g verse peterselie
  • 20 g verse tijm
  • 1 theelepel 4 kruiden
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel6 droge pruimen zonder pit
  • 20 g pistaches noten
  • 250 g bloem
  • 135 g ongezoute roomboter op kamer temperatuur
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout, 1/2 /theelepel suiker en 1 theelepel olie
  • 3 gelatine blaadjes
  • 50 ml porto
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels sinaasappel marmelade
  • Peper
Keuken: Bereidingstijd: 3 dagen, 40 mn in de oven min. Portie(s): 8 personen

Pâté en croûte is een klassiek Frans gerecht dat bestaat uit een rijke vulling, vaak gemaakt van vlees zoals varkensvlees, kalfsvlees of gevogelte, omhuld met een deegkorst.
Het is een arbeidsintensief gerecht maar zeker de moeite waard vanwege de heerlijke smaken en elegante presentatie.
Ik heb deze met een gelei van porto gemaakt.
Het is de beste om hem 3 dagen van tevoren te maken.
Ik heb een speciale rvs mini pâté en croute bakvorm gekocht.

Dag 1, maak de vulling klaar.

Snijd de droge pruimen grof.
Zet ze in een kommetje met 1 eetlepel cognac.
Zet ze in de koelkast.

Hak de varkenlappen en de kipfilets grof.

Hak samen de sjalotten, de knoflook, de peterselie en de tijm samen.

Hak de pistaches noten grof.

Meng het mengsel samen met hetgvlees, de ham blokjes, de pistache noten en de pruimen.
Breek een ei erin en voeg 2 eetlepels brood paneermeel toe.
Breng op smaak met veel peper en een beetje zout.
Dek af en zet in de koelkast , voor een nacht minimum.

Dag 2. Maak het deeg klaar

Snij de boter in blokjes.
Tussen je fingers, men hem met de bloem.
Breek een ei erin.
Voeg een halve theelepel zout, een halve theelepel suiker, 1 theelepel olie en kneed het tot een soepel deeg.
Pak het deeg in een folie in en doe het in de koelkast, 1 uur.

Beboter het vormpje.
Rol het deeg.
Bekleed het vormpje met het deeg (bodem, zijkanten, voor en achterkant).
Druk goed de naalden om dicht te maken.

Maak de pâté en croute klaar

Rol de rest van het deeg, die wordt voor de bovenkant gebruit.
Maak 3 kleine bandjes uit het deeg ook.

Vul de terrine met de pâté tot boven vol.
Bekleed met het deeg.
Maak 3 gaten, om 3 schoorstenen te maken.
Met water plak de 3 bandjes om de gaten heen.

Zet de pâté in de opgewarmde oven, op 180 graden, 40 minuten.
Laat het afkoelen.

Maak de porto gelei klaar.

Zet de gelatine blaadjes in koud water, 5 minuten.
Verwarm de porto in een pan.
Laat de gelatine smelten in de porto.
Vul ermee de schoonstenen met een mini trechter.
Doe dat ern paar keer.
De porto gaat ook op en in de deeg maar dat is niet erg.
Laat goed afkoelen en pak goed in met folie.
Zet een nacht in de koelkast.

Dag 3:  Serveren:
Maak de crème van mosterd klaar.

Meng de crème fraîche, de marmelade en de mosterd samen tot een saus.
Breng op smaak met peper.

Doe de pâté uit de koelkast.
Voorzichtig snijd niet te dunne plakjes.
Serveer met de mosterd crème en zoet-zuur kleine augurken.

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Bacon-Cheese knolselderij

Datum: 22 - 05 - 2024

0 reacties

Gâteau aux poireaux..

Datum: 16 - 05 - 2024

0 reacties

Croustade aux pommes

Datum: 14 - 05 - 2024

0 reacties

Souppe Despourveue à..

Datum: 14 - 05 - 2024

0 reacties