- 200 g bloem
- 1 ei
- 2 grote eetlepels crème fraiche
- 1 theelepel roomboter
- 1 zakje vanille suiker
- 1 theelepel orange bloesem water
- rasp van 1/2 citroen
- 1 zakje bakpoeder
- snufje zout
- 1/2 liter olie
- poeder suiker
Oreillettes komen uit het zuiden van Frankrijk.
Gemaakt van een mooi, soepel deeg, zijn de oreillettes dunne rechthoekige stukjes van deeg die in warme olie, in lekkere, heel luchtig kussentjes (gefrituurde beignets die binnen leeg zijn) veranderen.
Het is zo gemaakt en zo klaar als je bezoek verwacht!
Dit recept heb ik van mijn moeder Ginette gekregen.
Meng de bloem met de vanille suiker, de zout en de bakpoeder.
Voeg het ei, crème fraiche, orange bloesem water, vanille, citroenrasp en de gesmolten boter toe en kneed tot een soepel deeg.
Maak een bal van het deeg en zet het in de koelkast, 2 uur minimum.
is het deeg klaar voor gebruik.
Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller.
Als het deeg heel dun is, snijd er rechthoeken uit (4 x 3 cm ongeveer).
Verwarm de olie maar niet te warm.
De olie is warm genoeg wanner je doet een klein stukje deeg erin en het komt omhoog.
Bak de oreillettes (het gaat heel snel!).
Als ze omhoog komen, tik ze met een vork en ze gaan meteen heel veel opzetten en zelf omkeren.
Doe ze uit de olie en laat ze goed uitlekken op een keukenpapier vel.
Bestrooi wat poeder suiker op de oreillettes en ze zijn klaar!