- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- 500 g aardappelen
- 50 g roomboter
- 50 g geraspte kaas
- peper en zout
Pommes Dauphine zijn aardappelsoesjes.
Het is een samenstelling van 3/4 aardappelpuree en 1/4 soezendeeg.
Het is een delicate bijgerecht uit de Franse regio Dauphiné.
Ik weet nog uit mijn jeugd dat ze bij speciale gelegenheden werden geserveerd.
Schil de aardappels en kook deze in gezouten water 20 minuten gaar.
Hier hoef je natuurlijk niet op te wachten, anders duurt het allemaal veel te lang dus gaan we ondertussen naar de volgende stap.
Breng de melk, het water en de boter aan de kook, in een pan.
Haal de pan van het vuur.
Voeg de bloem toe en roer met een spatel door het mengsel, je krijgt nu een mooie deegbal.
Zet het geheel terug op het vuur en blijf even goed roeren.
Zet de pan weer van het vuur en roer één voor één de eieren door het beslag.
Als de aardappels gaar zijn, deze afgieten en tot puree maken met boter.
Breng de puree op smaak met peper en zout.
Voeg de kaas toe en roer goed door.
Aan de aardappel puree mag vervolgens het soezenbeslag worden toegevoegd, je hebt nu de basis voor de pommes Dauphine.
Van de pommes dauphine maak je balletjes en deze frituur je op 180 graden.