- 250 g bloem
- 20 g verse Bakker gist of 8 g droge gist
- 1/2 theelepeltje zout
- 60 g fijne suiker
- 100 g koude roomboter
- 200 ml melk
- 1 zakje vanille suiker
- 1 eierdooier (om de croissants te bestrijken)
- 4 eetlepels Nutella
- 4 eetlepels cacao poeder
- 25 g roomboter
- 50 ml water
- 25 g suiker
- 2 eetlepels kaneel
Rugelach (gedraaide broodjes) zijn originele Joodse kleine brioche/koekjes in vorm van kleine croissants.
Hoewel deze koekjes het hele jaar door worden gegeten worden ze vooral traditioneel op de Joodse feestdag Chanukah genuttigd.
Ze kunnen gevuld worden met gedroogde vruchten,noten, jam of rozijnen maar het recept hier is met chocolade.
Het wordt ook roomkaas in het deeg gebruikt, in plaats van roomboter.
Meng de gist samen met een eetlepel melk.
Kneed de bloem, samen met de suiker, de gist, de vanille suiker, de zout en de melk tot een soepel, mooi brood deeg.
Rol het deeg fijn.
Snijd in de koude roomboter dunne plakjes en verdeel de hele boter in het middel van het deeg.
Vouw het deeg 3 keer.
Zet het deeg op een bord, pak het in folie, en laat het, 15 minuten in de koelkast koud worden.
Rol het deeg alweer dun uit.
Vouw het 3 keer en zet het deeg in de koelkast, 15 minuten.
Doe dat nog 3 keer.
Meng de Nutella in een pan met de suiker, de cacao poeder en de boter tot de boter gesmolten is.
Het deeg uitrollen tot een cirkel van ongeveer 30 cm.
Smeer de Nutella vulling op het deeg.
Snijd de deegcirkel in 12 punten.
Rol elke punt vanaf de brede kant op tot een kleine croissant.
Schik de rolletjes een voor een naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de Rugelach met een eierdooier.
Bak ze in de oven, 20 minuten op 180 graden.
Kook het water samen met de suiker en de kaneel, 5 minuten.
Haal de Rugelach uit de oven.
Smeer de siroop met een kwastje op de Rugelach en laat ze afkoelen.