- 200 g bloem
- 1 zakje droge gist of bakpoeder
- 1 zakje vanille suiker
- 75 g suiker
- 3 eieren
- 100 g roomboter
- 2 eetlepels water
- 1 kg verse vijgen (rijp)
- 2 eetlepels suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 glas sinaasappelsap
Kneed alle ingrediënten voor het deeg samen tot een soepel deeg.
Laat het deeg, 1 uur, afgedekt, rusten.
Maak de vijgen jam klaar:
Was en halveer de vijgen.
Doe de vijgen in een pan samen met de suiker, sinaasappelsap, vanille suiker en kaneel.
Laat de jam op laag vuur langzaam koken tot bijna geen sap meer is (de vijgen zijn nog heel).
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de quichevorm met het deeg. Snijd de randen netjes bij.
Verdeel nu de vulling op het deeg en met de rest van het deeg maak mooie versieringen erop (hier sliertjes).
Bak de taart op 180 graden, 35-40 minuten en laat de taart op een rooster afkoelen.