- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 2 gember bolletjes (of een stukje verse gemberwortel of 2 tl gemberpoeder)
- sap van een half citroen
- 1 teentje knoflook
- 2 kruidennagels
- 1 theelepel nootmuskaat
- peper
- 500 g sucadelappen
- 4 grote uien
- 2 bouillonblokjes
- 200 ml water
- margarine of olie naar keuze
- 1 theelepel suiker
Smoor djawa ook genoemd “Javaans sucadelappen” is een heerlijk gerecht van gekruide langzaam gestoofde sucadelappen.
Pel de knoflook en snipper deze fijn.
Kneus de knoflook, verse gember en meng ze met ketjap, citroensap, kruidnagel, peper, nootmuskaat.
Smeer het vlees hiermee in.
Laat 1 uur, afgedekt, in de koelkast rusten.
Verwarm de margarine of olie in een braadpan en braad het vlees gedurende 10 minuten aan beide zijden, bruin op een middelhoog vuur.
Pel de uien en snijd ze grof.
Los intussen het bouillonblokje op in heet water en schenk dit met de uien en suiker bij het vlees.
Draai het vuur laag en roer de Smoor Djawa om.
Laat het vlees met het deksel op de pan 60-120 minuten gaar stoven.
Keer het zo nu en dan en voeg, als het vocht te veel indampt, wat heet water toe.
Serveer met rijst (of zoals hier met verse pasta), komkommer, tomaten en geef er kroepoek en eventueel sambal Oelek bij.