- 350 g bloem
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 glas lauwe water
- 1 zakje droge gist
- 1 potje crème fraîche
- 2 theelepels Dijon mosterd
- 1 bakje Cherry tomaatjes
- 50 g geraspte kaas
- 2 eetlepels verse platte peterselie
- 2 lente uitjes
- 8 plakjes bacon
- peper en zout
De Franse woord tartelette betekent kleine taart.
Een tartelette heeft een deeg (vaak pâte brisée), als bodem, een basis “appareil” gemaakt door eieren en crème fraîche samen te mengen en een vulling naar keuzen, hier een hartige versie met tomaatjes, kruiden, mosterd, bacon en kaas.
Dit is een zelf verzonnen recept en is voor 8 tartelettes.
Doe de bloem op het werkblad, maak een kuiltje in het midden en voeg er de gist toe.
Schenk het water en de olie erbij en strooi het zout en de suiker over de bloem.
Meng het geheel door elkaar en kneed het vervolgens in ca. 10 minuten tot een elastisch deeg dat niet meer plakt.
Vorm van het deeg een bal en leg deze op een plank, dek het deeg af met een vochtig gemaakte doek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 30 minuten rijzen.
Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke porties.
Bestuif het werkblad met wat bloem, druk een stukje van het deeg met de hand plat en rol het uit tot een cirkel (met een kommetje is makkelijker om het perfect vorm te krijgen).
Vouw de randjes naar binnen en prik de bodem met een vork.
Maak de vulling klaar:
Hak de peterselie fijn.
Snijd de lente uitje in ringetjes.
Halveer de tomaatjes.
Meng in een kom de crème fraîche samen met de mosterd, de peterselie, de lente uitje, de kaas en breng op smaak met peper en zout.
Maak de tartelettes klaar:
Leeg 2 plakjes bacon op de bodem van een tartelette.
Schenk 2 eetlepels van de vulling erop.
Verdeel 6 half tomaatjes op de vulling.
Zet de tartelettes in de oven, 20 tot 30 minuten in de oven op 200 graden.