- 500 g vijgen
- 400 g suiker
- 3 eetlepels honing
- 3 eetlepels vanille extract of 1 vanille stokje
- 3 takjes verse tijm
- 1/2 citroen
Maak de vijgen schoon, snijd de startjes af en halveer ze.
Leg de vijgen in een pan met de suiker en de sap van een halve citroen en laat ze 2 uur staan.
Breng de vijgen goed aan de kook en zet het vuur zacht.
Voeg de tijm, de honing en de vanille toe en laat, op laag vuur, de jam 20 minuten zacht koken.
Pureer de jam met een staafmixer.
Zeef de jam en druk goed met een soeplepel, tot alleen de schillen en harde stukjes van de vijgen overblijven in de zeef.
Verdeel de jam in 3 schone potjes, zet de deksels op en draai ze om.
Laat de jam zo afkoelen tot de deksels een plop geluid maakt. (zo is de deksel goed dicht) en de jam klaar.