- 300g bloem
- 5 g verse gist (koeling van C1000) of 2 zakjes droge gist
- 10 g zout
- 300 ml warm-lauw water
- 1 pakje pijnboompitten
- 1 handje vol rozemarijn
Mijn eerst zelfgemaakte stokbrood. Het rook zo lekker in de keuken!
Kneden van het deeg
Doe het water, bloem en gist in een kom en roer door elkaar tot alle bloem goed is bevochtigd. Kneed het zout met je handen door het deeg heen.
1e rijs van het deeg voor stokbrood
Kneed een bal van het deeg en doe het in een ingevette schaal, dek de schaal af (bij voorkeur met een warme vochtige doek) en laat het deeg rijzen tot het ongeveer is verdubbeld. (ongeveer 3 uur)
Vormen van het stokbrood
Nadat het deeg van het stokbrood is verdubbeld dient het deeg in tweeën gedeeld te worden op een met meel bestrooid aanrecht of plank.
Vorm beide deegballen tot twee lang broden.
2e rijs
Plaats de 2 stokbroden op een licht ingevette bakplaat en dek deze af met een droge theedoek en laat circa 1 uur rijzen totdat de stokbroden in omvang zijn verdubbeld.
Bakken van het stokbrood
Verwarm de over voor op 210 graden.
Strooi de pijnboompitten, wat zout en de rozemarijn op een plank.
Rol voorzichtig de stokbroden erin.
Maak een paar insnijdingen in het deeg v
Bak de stokbroden vervolgens in 20-25 minuten bruin.
Voor een extra knapperige korst kan je eventueel een klein kopje water onder in de oven plaatsen – de waterdamp zal zorgen voor extra knapperig stokbrood en voorkomt eventuele uitdroging van het stokbrooddeeg tijdens het bakken.