- Pasteitjes bakjes:
- 2 pakjes bladerdeeg (2 x 10)
- water
- 1 ei
- bakpapier
- 1 grote en 1 kleine glas
- Ragout:
- 2 pakjes diepvries kabeljauw (2 x 4)
- 1 bakje garnalen vlees
- 1 prei
- 2 uien
- 2 eetlepels dille
- 1 eetlepel peterselie
- peper en zout
- 1 half flesje witte wijn
- 3 eetlepels crème fraîche
- 2 bouillonblokjes (kip)
- 250 ml water
- 50 ml melk
- 6 eetlepels bloem
- 50 g roomboter
- bak margarine
Pasteitjes of “bouchées a la Reine” of “vol au vent”, is jaren lang een klassieker voor kerstmis.
Het is leuk om te weten dat de “vol au vent” werd speciaal gemaakt in 1735, voor de koningin Maria Leszczyńska, echtgenote van Lodewijk V van Frankrijk.
Ze kunnen gemaakt worden met vis, met rundervlees, met kip, groenten of met wilde vlees.
Dit is mijn eigen recept, zelf verzonnen…
Maak de pasteitjes bakjes klaar:
Steek uit een plakje deeg, een grote cirkel.
Leg hem voorzichtig op een bakpapier vel .
Steek uit een tweede plakje deeg nog een grote cirkel en steek uit deze een kleine cirkel.
Bewaar de binnenkant van de kleine cirkel om een hoedje te maken en leg hem op de bakpapier vel.
Maak met je vingers de grote cirkel nat en leeg de 2e cirkel op de 1e.
Druk met een vork de kleine cirkel in.
Klop een eierdooier los en smeer hem met een kwastje op de bakjes.
Zet de bakjes en hoedjes op een bakplaat, in de middel van de oven en bak ze 15 minuten op 180 graden.
Maak de vis ragout klaar:
Snijd de prei en de uien in ringetjes.
Snij de champignons in plakjes.
Bak in margarine de prei samen met de uien en de champignons, 5 minuten.
Voeg de vis stukjes toe en bak nog 5 minuten.
Maak de bouillon blokjes in kokende water los.
Blus de vis met witte wijn en bouillon.
Voeg nu de dille en de peterselie toe en kook op laag vuur nog 5 minuten.
Leg een vergiet op een kom en maak je koekenpan met vis leeg en giet het af.
In een pannetje, verwarm de boter.
Voeg de bloem toe.
Bak, al roerend, de bloem samen met de boter, 2 minuten.
Blus langzaam met de bouillon. Wel goed roeren, het mag geen klontje erin komen.
Beetje bij beetje, als je bouillon toevoegt, en goed door roert, wordt de saus vanuit een papje, een lekkere gladde en mooie saus.
doe nu de vis en de groeten in de saus terug.
Breng op smaak met peper en zout, voeg de garnalen en de crème fraiche toe en laat de saus nog een paar minuten, zacht koken.
Vul de pasteitjes met de ragout in en zet de hoedjes van deeg op.
Wanneer je aan tafel wil, verwarm de pasteitjes of in de oven of in de magnetron.