- 750 gram kastanje champignons
- 4 teentjes knoflook (ongepeld)
- 400 ml kippenbouillon, eventueel van 1 bouillonblokje
- 300 ml droge witte wijn
- 35 gram boter
- 3 sjalotjes
- 30 gram bloem
- 200 ml slagroom
- 75 gram geraspte extra belegen of oude kaas
- peper en zout
- 2 eetlepels peterselie
- 3 eetlepels kruim van 1 witbrood boterham
Speciaal voor kerst!
Lekkere saus als bijgerecht of als hoofdgerecht met stokbrood erbij!
Breng de bouillon en de wijn aan de kook.
Voeg de champignons en de knoflooktenen toe en laat ze 10 minuten koken. Stort alles in een fijne zeef maar bewaar de bouillon in een kom er onder.
Houd de champignons warm.
Breng het kookvocht samen met de knoflooktenen opnieuw aan de kook.
Laat zachtjes koken tot de helft (ca. 300 ml)is overgebleven.
Doe de knoflook teentjes apart.
Verhit een pan en laat de boter smelten.
Roer de klein gesneden sjalotjes er door en laat het zachtjes fruiten tot het begint te kleuren.
Roer de bloem erdoor en blijf zolang roeren tot een roux.
Knijp de knoflooktenen uit.
Roer de knoflookpuree door de roux en schenk er onder voortdurend roeren de bouillon bij tot een gebonden saus.
Roer de room erdoor en voeg eventueel wat zout en of peper toe
Laat 50 gram geraspte kaas in de saus oplossen.
Schep er vervolgens de champignons en peterselie door.
Doe alles in een ovenschaal.
Meng de rest van de kaas met het broodkruim.
Strooi het mengsel over de saus.
Plaats de schaal in het midden van de oven op 200 graden, 30 minuten.