- 350 g bloem
- 85 ml melk
- 70 g roomboter
- 1 zakje droge gist
- 1 snufje zout
- 2 eieren
- 4 eetlepels suiker
- 2 eetlepels fleurs d'oranger (Marokkaanse winkel)
- 1 eigeel om de galette te bestrijken
- kristal suiker
- gekonfijte sinaasappelen
Op 6 januari, is de Epifanie (3 koningen) een christelijke feestdag, die elk jaar wordt gevierd. De 3 koningen gingen Jezus, de pasgeboren koning der Joden zoeken en vonden hem in Bethlehem.
In Frankrijk wordt Epifanie in de keuken gevierd, door crêpes, beignets of Galette des rois te bereiden. Er wordt binnen de Galette, een beeldje verstopt, wie het beeldje krijgt, wordt koning of koningin en mag een papier kroon op zijn/haar hoofd zetten.
Meng alle ingrediënten samen en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg, onder een theedoek, minimaal 4 uur.
Maak de Gekonfijte sinaasappelen klaar en laat ze op een bakpapier vel afkoelen.
Verwarm de oven op 180 graden voor.
Maak met je vuist een gat in de middel van het deeg en maak het gat groter met je handen.
Bestrijk de Galette met een opgeklopt eigeel en verdeel de kristal suiker erop.
Bak de Galette in de oven, 20 minuten.
Laat de Galette afkoelen en versier hem met de gekonfijte sinaasappelen.