- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1/2 glas olijfolie
- 10 g zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien, fijngehakt
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 bosje verse peterselie
- 4 tomaten
- 1 rode paprika
- 1 pakje tomatenpuree
- peper en zout
- 1 kg mosselen, schoongeborsteld en baarden verwijderd
- 1 prei
Orecchiette is een soort van zelfgemaakte “Pasta” uit Puglia of Apulië, een regio van “Zuid-Italië”.
De naam komt van de vorm, die op een klein oor lijkt.
Verse pasta kost tijd en het is veel werk maar het is zo lekker!
Zorg dat het deeg soepel is en elastisch.
Als het deeg plakt op je werkblad, strooi wat bloem erop.
Maak het deeg voor de pasta klaar.
Meng de bloem, de zout, de olie en de eieren samen, kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg, ingepakt in folie, in de koelkast rusten.
Maak de saus voor de mosselen klaar.
Snijd de paprika, de tomaten en de uien in blokjes.
Snijd de knoflook en de peterselie fijn.
Snijd de prei in ringen.
Bak de uien in een wok met olijfolie.
Voeg de prei, de paprika en de knoflook toe en bak nog 5 minuten.
Voeg de tomaten toe en laat, op laag vuur 20 minuten koken.
Voeg de tomatenpuree, de suiker en de peterselie toe, breng op smaak met peper en zout en laat de saus langzaam koken. Zet het vuur uit.
Neem een klein stuk deeg en rol het uit tot een heel dun, soepel, elastisch deeg.
Steek kleine cirkels uit het deeg met de dop van een flesje.
Zet een deeg cirkel in je hand en met je duim, druk een kuil erin.
Nu met je vingers vouw ze om de vorm van een oor te krijgen.
Zet de orecchiette op een bak papier en laat ze uitdrogen.
Kook ze een paar minuten, in een pan met kokend water en zout. Giet ze af.
Maak de mosselen klaar.
Zet het vuur alweer aan en voeg de mosselen toe.
Laat de mosselen in de saus koken met een deksel op de wok.
Schep de mosselen vaak om en kook ze 15 minuten.
Voeg nu de pasta toe om ze te verwarmen.
Serveer direct met vers stokbrood.