- 4 kalfsschenkels (of 1 kg vlees naar keuze)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 kippenbouillon blokje
- 1 blik tomaten blokje
- 1 blik tomaten puree (of Frito)
- 1 klein fles witte wijn
- 4 wortels
- 1 theelepel verse of gedroogde tijm
- 2 eetlepels water
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
- 1 citroen
- handvol peterselie
- 1 teentje knoflook
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
Ossobuco is het ultieme Italiaanse “comfort food” recept.
Langzaam mals gestoofd kalfsvlees (kalfsschenkels) geserveerd met Gremolata erop.
Natuurlijk kalfsvlees is peperduur.
Ik had van mijn moeder 300 g kalfsvlees voor saus gekregen, (minder duur in Frankrijk) maar eigenlijk mag je varkensschenkels, kippendijen, of rundvlees gebruiken.
Ik heb mijn eigen versie gemaakt en het was een succes.
In mijn recept gebruik ik geen bleekselderij.
Serveer de Ossobuco met verse pasta, rijst of gekookte aardappelen.
Snijd de uien in blokjes.
Snijd de knoflook grof.
Schil en snijd de wortels in plakjes.
Rasp de citroenen.
Hak de peterselie.
Verwarm de olie in een braadpan en braad het vlees een paar minuten, goudbruin.
Giet de olie af.
Voeg de tomatenpuree, het water, de laurierblaadjes, het bouillonblokje, de tijm en de witte wijn toe, breng op smaak met peper en zout en stoof het vlees, langzaam, 2 uur, met de deksel op, op laag vuur.
Na 2 uur, voeg de uien, de knoflook, de tomaten blokjes toe en laat nog 1 uur langzaam pruttelen zonder deksel.
Maak de Gremolata klaar door de peterselie samen met de citroenrasp en 1 teentje knoflook.
Serveer de pasta (of rijst of aardappelen) op borden.
Verdeel de Ossobuco erboven en strooi een paar lepels Gremolata en Parmezaan erboven.