- 500 g bloem
- 20 g zout
- 10 g suiker
- 250 ml lauw water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel oregano
- 1/2 blikje tomatenpuree
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 ui
- 1/2 broccoli
- 1 paprika
- 1/2 Spaanse peper zonder zaad
- olijfolie
- 1/2 flesje zwarte olijven zonder pit
- 2 teentjes knoflook
- 2 bos uitjes
- 150 g geraspte kaas
- 1 bakje spekjes
- 200 g gehakt (grof)
- 1 snufje suiker
- peper en zout
- 1 snufje Italiaanse kruiden
Maak het deeg klaar:
Giet het lauwwarme water in een brede bak of schaal en voeg de gist en suiker toe.
Roer goed door, tot de gist egaal verdeeld is. Laat vervolgens een kwartier staan, tot het gistproces op gang is gekomen. De suiker helpt om dit proces op gang te brengen.
Meng het zout, eventueel de oregano en de bloem en giet hier het gistmengsel en de olijfolie over.
Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. In het begin zal het deeg plakkerig zijn, maar het wordt steeds soepeler.
Doe de deegbal in een bak, dek af met een vochtige theedoek en zet op een donkere plek weg om 1/2 uur te laten rijzen.
Maak de vulling klaar:
Snijd de ui, de paprika, de rode peper, de bos uitjes en de knoflook in blokjes.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook in water met zout, 10 minuten.
Laat de broccoli uitlekken.
Bak in een koekenpan met olijfolie de ui samen met de knoflook, de rode peper, de paprika en de bos uitjes.
Voeg de spekjes toe en bak nog een paar minuten.
Voeg nu het gehakt toe en bak mee, 4 minuten.
Voeg nu de tomatenpuree, de broccoli, de olijven, de tomatenblokjes en de suiker en laat de saus 10 minuten langzaam koken.
Breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.
Laat de vulling goed uitlekken.
Maak nu de Calzone klaar:
Rasp de kaas.
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Rol het deeg uit in een grote cirkel.
Verdeel de vulling in het middel van het deeg en strooi de kaas erover.
Vouw de andere helft van het deeg over de vulling en vouw de randen om.
Bak de calzone, op een hete bakplaat, in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met sla!