- 400 g runderlappen
- 2 preien
- 4 wortels
- 3 grote uien
- 1 bouillon blokje
- 2 kruidennagel
- 2 laurierblaadjes
- 1 blokjes boter
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels balsamico azijn
- water
- 1 blik tomatenblokjes
- verse peterselie
- maïzena
- peper en zout
- 2 sneden peperkoek
We zijn in april maar de winter is in Nederland terug met sneeuw, regen, wind, hagel en koude temperaturen.
Als het zo koud is, heb ik altijd zin in stoofpotje.
Lekker gekruid, langzaam gegaard op laag vuur, en geserveerd met Vlaamse frieten.
Het is mijn eigen versie van stoofvlees, het bevat geen wijn of bier erin.
Snijd de uien in grove blokjes.
Snijd de wortels in ringen.
Snijd het vlees in blokjes.
Snijd de preien in ringen.
Wrijf het vlees met mosterd, peper en zout.
Laat het vlees, afgedekt, in de koelkast marineren.
Verwarm de boter in een braadpan.
Bak het vlees, 5 minuten op hoog vuur tot het goudbruin wordt.
Voeg de uien, de wortels en de preien toe en bak mee, 5 minuten.
Blus het vlees met de azijn.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat even koken.
Voeg de kruidennagels, de peterselie, het bouillon blokje en de laurier blaadjes toe.
Voeg nog 2 liters water en de sneden peperkoek toe, zet de deksel op de pan en zet het vuur heel laag.
Laat het stoofvlees, minimaal 3 uur, heel langzaam sudderen, op heel laag vuur.
….
Meng 4 eetlepels maïzena met 4 eetlepels water en meng goed tot een papje.
Voeg het papje aan het stoofvlees toe en laat nog 20 minuten, al roerend, zacht koken.